Ἐπισκεπτόμενοι τὶς ἀκτὲς τοῦ Ἀνατολικοῦ Πηλίου ἀλλὰ καὶ ἄλλων περιοχῶν καὶ νησιῶν τῆς Ἑλλάδος ἀνακαλύπτουμε τὰ κρίταμα , φυτὰ ποὺ βρίσκονται στὰ βράχια, δίπλα στὴν θάλασσα . Μαζεύονται τὸν Ἰούνιο & Ἰούλιο καὶ μποροῦν νὰ γίνουν τουρσὶ. Τα χρησιμοποιοῦμε γιὰ νὰ νοστιμέψουν τὴν ντοματοσαλάτα μας , τὴν πατατοσαλάτα μας ἢ σὰν μεζέ για τσίπουρο ἤ οὖζο.
Ἐκτέλεση Καθαρίζουμε τὰ κρίταμα ποὺ μαζέψαμε ἀπὸ τὰ ξερὰ ἤ κίτρινα φύλλα. Τὰ ξεπλένουμε καλὰ-καλὰ μὲ νερὸ. Τα ρίχνουμε σὲ βραστὸ νερὸ καὶ τὰ ζεματίζουμε, προσέχοντας νὰ μὴν βράσουν πολὺ. Τὰ στραγγίζουμε καλὰ.Τὰ τοποθετοῦμε σὲ γυάλινο βάζο,προσθέτουμε μερικὰ κομμάτια κόκκινης καυτερῆς πιπεριᾶς, λίγες φέτες σκόρδο(γιὰ ὃσους τὸ προτιμοῦν)καὶ τὰ καλύπτουμε μὲ μία ἃλμη (μισὸ ἁλατόνερο, μισὸ ξύδι),τέλος προσθέτουμε ἐλαιόλαδο, τόσο ὃσο γιὰ νὰ καλύψουμε τὴν ἐπιφάνειὰ τους γιὰ νὰ μὴ μουχλιάσουν.Διατηρούνται γιὰ ἀρκετὸ καιρὸ.