Κυριακή, 19 Ιουλίου 2009

Καβούρια Πλαταμώνος, καυτερὴ πιπεριὰ & Σπαγγέττι


Καβούρια Πλαταμῶνος ,καυτερὴ πιπεριὰ
& μακαρόνια( Σπαγγέττι)

Πολλοὶ πιστεύουν ὃτι τὰ καβούρια Πλαταμῶνος εἶναι μόνον μεζὲς γιὰ τσίπουρο. Ἄλλοι πιστεύουν ὃτι εἶναι δύσκολο νὰ τὰ βρεῖς.Ἐμεῖς τὰ βρήκαμε καὶ τὰ μαγειρεύουμε γιὰ ὃλους τοὺς φίλους τῆς καυτερῆς πιπεριᾶς & τῆς καλῆς κουζίνας.
Ὑλικὰ
1 κιλὸ( περίπου) καβούρια
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 καυτερὲς πιπεριὲς
1 κιλὸ ντομάτες ὣριμες χονδροκομμένες
1 κ./σ. συμπ.ντομάτα(πελτὲ)
1 κρεμμύδι ξηρὸ ψιλοχονδροκομμένο
ἁγνὸ παρθένο ἐλαιόλαδο
ἁλάτι

Τρόπος μαγειρέματος

Ἑτοιμάζουμε μία "γρήγορη" σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας λίγο ἐλαιόλαδο, τὸ κρεμμύδι, τὶς χονδροκομμένες ντομάτες καὶ τὸν πελτὲ, προσθέτoντας στὸ τέλος τὸ ἁλάτι.



Ἀφήνουμε στὴν ἄκρη τὴν(σχεδὸν ὡμὴ ) σάλτσα μας.


Σὲ ἓνα ἀρκετὰ μεγάλο τηγάνι ἤ ἄλλο σκεῦος μὲ ψηλὰ τοιχώματα ρίχνομε λίγο ἐλαιόλαδο ,τὰ σκόρδα (χονδροκομμένα), τὴν/τὶς καυτερὴ/ὲς πιπεριὰ/ὲς καὶ ἀφοῦ τὰ τσιγαρίσουμε γιὰ δύο λεπτὰ σὲ δυνατὴ φωτιὰ ρίχνουμε μέσα τὰ καβούρια μας.Σκεπάζουμε γιὰ ἄλλα δύο λεπτὰ, ἀνοίγουμε τὸ καπάκι καὶ ἀνακατεύουμε μὲ προσοχὴ τὰ καβούρια μας, τὰ ὁποῖα ἔχουν ἀρχίσει νὰ ροδίζουν.




Προσθέτουμε τὴν "γρήγορη" σάλτσα τῆς ντομάτας ,σκεπάζουμε καὶ πάλι καὶ ἀφήνουμε νὰ βράσουν καὶ νὰ ἑνωθοῦν οἱ γεύσεις για 15 λεπτὰ περίπου. Βγάζουμε τὸ σκεῦος ἀπὸ τὴν φωτιὰ καὶ ἀφήνουμε νὰ κρυώσει γιὰ μισὴ ὣρα τὸ περιεχόμενο.



























Ἀπομακρύνουμε τὰ καβούρια σὲ ἓνα μεγάλο πιάτο, τὰ ἀνοίγουμε μὲ τὰ χέρια μας ἤ μὲ ἄλλο μέσον, βγάζουμε τὴν «ψίχα» τους ἀπὸ τὸ κέλυφος καὶ τὶς δαγκάνες τους καὶ τὰ προσθέτουμε στὴν σάλτσα ποὺ κρατήσαμε.(Νὰ μὴν ξεχάσω. Κρατᾶμε 2-3 καβούρια γιὰ τὸ στόλισμα τῶν πιάτων. Βλέπετε θέλει καί τὸ μάτι τὸ μερίδιὸ του).
Ἐν τῶ μεταξὺ ἔχουμε βάλει τὸ νερὸ γιὰ τὰ μακαρόνια( 2-3 μερίδες σπαγγέττι ἤ ἄλλο ζυμαρικὸ) καὶ ἀφοῦ τὰ βράσουμε, τὰ στραγγίζουμε καὶ τὰ προσθέτουμε στὸ τηγάνι μὲ τὴν προθερμασμένη σάλτσα μας.
Τὸ θαῦμα τῶν γεύσεων εἶναι ἓτοιμο.

Ἀνακατεύουμε τὰ ὑλικὰ καὶ κενώνουμε στὰ πιάτα μας προσθέτοντας μερικὲς σταγόνες
γνὸ παρθένο ἐλαιόλαδο.

Καλὴ ὄρεξη!

Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...