Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Μαστέλο Χίου με καυτερή πιπεριά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι

Μαστέλο Χίου μὲ καυτερὴ κόκκινη πιπεριὰ, δυόσμο & φρέσκο κρεμμυδάκι


Ἡ άρχικὴ συνταγὴ ἔχει τὸν τίτλο:" Μαστέλο Χίου με καυτερή κόκκινη πιπεριά, δυόσμο και φρέσκο κρεμμυδάκι " Ἡ εὑρηματικὴ & εὐγενικὴ γευσιγνώστης διαχειρίστρια τοῦ ἱστολογίου "http://tastefull.wordpress.com" γνωρίζοντας τὴν "ἀδυναμία"μας στὴν καυτερὴ πιπεριὰ, ἔδωσε τὴν ἄδειὰ της νὰ δημοσιεύσουμε τὴν θαυμάσια αὐτὴ συνταγὴ στὸ ἱστολόγιὸ μας. Δὲν ἀλλάξαμε τίποτα, παρὰ μόνον βάλαμε μερικοὺς "τόνους" παραπάνω. Τὴν εύχαριστοῦμε γιὰ τὴν προσφορὰ της καὶ ἐλπίζουμε νὰ φιλοξενήσουμε στὸ μέλλον καὶ τὶς ἄλλες πραγματικὰ δημιουργικὲς συνταγὲς της, με καυτερὴ πιπεριὰ.

Ψητὸ τυρὶ μὲ καυτερὴ πιπεριὰ, δυόσμο καὶ φρέσκο κρεμμυδάκι πάνω σὲ στρῶμα ἀνοιξιάτικης πράσινης σαλάτας.
Αὐτὴ εἶναι μία πρόταση σαλάτας ποὺ μὲ ξετρελαῖνει γιὰ τῆν ὁλοκληρωμένη γεύση της καὶ τὰ ἀπίθανα χρώματὰ της.









Ψητὸ τυράκι πάνω σὲ ἓνα στρῶμα πράσινης σαλάτας, ποτισμένο ἀπὸ ἓνα ἀρωματικὸ καὶ σπιρτόζικο λαδολέμονο.


Τὸ τυράκι μπορεῖ νὰ εἶναι ὃ,τι ψήνεται στὸ γκρὶλ, δηλαδή φορμαέλα Παρνασοῦ ἤ Κυπριακὸ χαλούμι ἤ μαστέλο Χιώτικο. Δοκίμασα ἀγελαδινὸ μαστέλο, τὸ ὁποῖο εἶναι πιὸ μαλακὸ ἀπὸ τὸ ἀντίστοιχο κατσικίσιο.
Τὴν σαλάτα αὐτὴ μπορεῖτε νὰ φτιάχνετε ὃλο τὸ χρόνο, ὃμως τώρα τὴν ἄνοιξη ὑπάρχουν βλαστοὶ τρυφεροὶ καὶ ἀρωματικοὶ ποὺ ὁ συνδυασμὸς τους γεμίζει ἐκρήξεις τὴν γεύση σας καὶ ἡ εἰκόνα τους ζωγραφίζει τὸ πιάτο.
Σκεφτεῖτε ἐλεύθερα: κορφοῦλες ρόκας, φύλλα μαϊντανοῦ, μάραθου, ἄνιθου.Ὄχι κρυμμένα καὶ ψιλοκομμένα, ὁλόκληρα σὰν νὰ εἶναι αὐτὴ ἡ σαλάτα σας. Φύλλα βασιλικοῦ, πλατύφυλλου ἤ σγουροῦ, πράσινου ἤ μώβ. Καυκαλήθρα, κόλιαντρος, κάρδαμος, μυρώνια. Γλυκὸς ἀρακὰς, ξεφλουδισμένα γουλιὰ ἀπὸ φρέσκα κουκιὰ, ὠμὴ ἀγκινάρα σὲ λεπτὲς φετοῦλες. Ξύσμα ἀπὸ φλούδα λεμονιοῦ, ὃ,τι ἀρωματικότερο μπορεῖτε νὰ προσθέσετε στὸ φαγητὸ σας. Καταλαβαίνετε τὶ ἐννοῶ;















Ψητὸ τυρὶ μαστέλο Χίου

Κόψτε φέτες ἀπὸ τὸ τυρί, πάχους 1,5 εκ.
Ψῆστε σὲ πολὺ ζεστὸ γκρίλ γιὰ να κάνει τὶς χαρακτηριστικὲς ραβδώσεις ἀπὸ τὴν μία πλευρὰ καὶ γυρίστε το νὰ ψηθεῖ καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη.
Περιχύστε το μὲ λαδολέμονο, ὃπου θὰ ἔχετε ψιλοκόψει μιὰ καυτερὴ κόκκινη πιπεριὰ, μερικὰ φύλλα δυόσμου καὶ λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σερβίρετὲ το εἴτε μόνο του σὰν ὀρεκτικό, παρέα μὲ τὰ πρῶτα τσίπουρα ἤ
ἀκουμπῆστε το βασιλικὰ πάνω σὲ μία πράσινη σαλάτα καὶ ξεκινῆστε μὲ αὐτὴ τὸ φαγητὸ σας.


Εὐχαριστοῦμε ἀκόμη γιὰ μία φορὰ τὴν διαχειρίστρια τοῦ ἱστολογίου http://tastefull.wordpress.com γιὰ τὴν προσφορὰ τῆς συνταγὴς αὐτῆς..

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...