Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2009

Κολοκυθόσουπα μὲ καυτερὴ πιπεριά

Κολοκυθόσουπα μὲ καυτερὴ πιπεριὰ.



Ὁ καιρὸς τῆς κολοκύθας ἔφθασε.Οἱ κολοκύθες βρίσκονται παντοῦ. Καιρὸς γιὰ κολοκυθόσουπα.

Ἡ άρχικὴ συνταγὴ ἔχει τὸν τίτλο:"Σούπα κόκκινης κολοκύθαςἩ εὑρηματικὴ & εὐγενικὴ γευσιγνώστης διαχειρίστρια τοῦ ἱστολογίου "http://tastefull.wordpress.com" γνωρίζοντας τὴν "ἀδυναμία"μας στὴν καυτερὴ πιπεριὰ, ἔδωσε τὴν ἄδειὰ της νὰ δημοσιεύσουμε τὴν θαυμάσια αὐτὴ συνταγὴ στὸ ἱστολόγιὸ μας Τὴν εύχαριστοῦμε γιὰ τὴν προσφορὰ της καὶ ἐλπίζουμε νὰ φιλοξενήσουμε στὸ μέλλον καὶ τὶς ἄλλες πραγματικὰ δημιουργικὲς συνταγὲς της, με καυτερὴ πιπεριὰ.
Σούπα κόκκινης κολοκύθας ...Η γεύση της είναι γεμάτη, πιπεράτη, ζεσταίνει το σώμα.Ο μανάβης στη γειτονιά μου έχει ακόμα στιβαγμένες όμορφες κόκκινες κολοκύθες και με το κρύο που κάνει αυτές τις μέρες, σκέφτηκα να την ξαναφτιάξω.Η πονηριά με τα τραγανιστά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου αξίζει πολλά. Λίγη sour cream(ἑλληνιστὶ ξυνόκρεμα) για δροσιά και ένα νοστιμότατο crostini (ἑλληνιστὶ ψωμάκι καψαλιστὸ ἤ ψημένο στὸν φοῦρνο) παρμεζάνας για παρέα.
Διαλέξτε κολοκύθα με έντονο πορτοκαλί χρώμα εσωτερικά (ζητήστε να σας την κόψουν), ...

Α. Ετοιμάστε τα φύλλα φασκόμηλου Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάλτε αρκετό λάδι ελιάς, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ρίξτε μέσα 16 φύλλα φασκόμηλο και αφήστε τα για 30” μέχρι να γίνουν σκούρα και τραγανά. Τα βγάζετε, ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί, κρατάτε λίγο από το αρωματισμένο λάδι σε ένα μπωλάκι (για το σερβίρισμα) και με το υπόλοιπο λάδι στην κατσαρόλα ξεκινάτε την σούπα. Β. Ετοιμάστε την σούπα Στην κατσαρόλα με το αρωματικό λάδι, ρίξτε σε κομμάτια 2 κόκκινα κρεμμύδια (καθαρισμένα), 2 κλωνάρια σέλερυ (χωρίς τα φύλλα και τις κλωστές), 2 καρότα, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, αν θέλετε καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Προσθέστε 2 κιλά κολοκύθα σε κύβους, 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου και αφήστε το να βράσει. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου (να είναι όλα πολύ μαλακά). Με ένα ραβδομπλέντερ τα πολτοποιείτε όλα μέσα στην κατσαρόλα (αλλιώς σε δόσεις σττο μπλέντερ). Δοκιμάστε το αλατοπίπερο.
Γ. Ετοιμάστε τα crostini (ἑλληνιστὶ ψωμάκι καψαλιστὸ ἤ ψημένο στὸν φοῦρνο) Κόψτε λεπτές φέτες ψωμιού, αλείψτε τις με λάδι ελιάς, απλώστε τριμμένη παρμεζάνα και πατήστε με το χέρι να κολλήσει. Μπορείτε να να κάνετε και από τις δύο πλευρές.
Ψήστε σε αντικολλητικό ταψί στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Δ. Σερβίρετε το πιάτο Σερβίρετε σε πιάτο βαθύ ή μπωλ τη σούπα, στη μέση βάλτε μια κουταλιά sour cream (ή αν δεν έχετε γιαούρτι στραγγιστό, με λίγη κρέμα γάλακτος και λίγο χυμό λεμόνι), ακουμπήστε πάνω της δύο φύλλα φασκόμηλου, περιχύστε με λίγο από το αρωματικό λάδι που φυλάξατε...




Καλὴ ὄρεξη!!!
































Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...