Δειπνοσοφιστής –Τσαγκαράδα
Οἱ καυτερὲς πιπεριὲς ἦταν ἔμπνευση τοῦ γραφίστα…
Ὁ χῶρος τοῦ Δειπνοσοφιστὴ στὴν Τσαγκαράδα μᾶς ἦταν γνωστὸς ἀπὸ παλιὰ. Συμπαθητικὸς, γεμάτος δροσιὰ ἀκόμη καὶ τὶς πιὸ ζεστὲς βραδιὲς τὴς Τσαγκαράδος, ἐπιλεγμένη μουσικὴ. Τὸ φαγητὸ ἁρκετὰ καλὸ γιὰ τὰ δεδομένα τῆς Τσαγκαράδος. Παλιότερα , κάποιες βραδιὲς, γινόταν ἐπιλογὴ πελατῶν καὶ προτίμηση εἶχαν βεβαίως αὐτοὶ ποὺ πηγαίναν γιὰ φαγητὸ καὶ ὄχι γιὰ ποτὸ.
Αὐτὴ τὴν φορὰ μᾶς ὁδήγησε πρὸς τὰ ἐκεῖ τὸ νέο λογότυπο τοῦ Δειπνοσοφιστὴ, ὃπου μετὰ τὸν τίτλο ἐμφανίζονται 4 καυτερὲς πιπεριὲς. Τὶ νὰ κάνουμε, οἱ καυτερὲς πιπεριὲς μᾶς ἔλκουν σὰν μαγνῆτες.
Μὲ μία ματιὰ στὸν κατάλογο ἀνακαλύψαμε ὃτι δὲν ὑπῆρχαν καυτερὲς πιπεριὲς σὲ κανένα φαγητὸ παρὰ μόνον στὸ ἀνορθόγραφο(λάθος τοῦ τυπογράφου;) σπαγγέττι al’ amatritsiana
(Amatrice εἶναι τὸ χωριὸ τῆς κεντρικῆς Ἰταλίας ποὺ ἔδωσε καὶ τὸ ὄνομὰ του στὸ πιάτο ζυμαρικῶν alla amatriciana ).
Τὸ φαγητὸ μας ἁρκετὰ καλὸ καὶ τὸ κατισκάκι στὴν γάστρα μὲ μὲλι καὶ θυμάρι πολύ γευστικὸ. Τὸ κόκκινο κρασὶ ντόπιων ποικιλιῶν ἀρκετὰ καλὸ.
Ἔφθασε ἡ στιγμὴ τοῦ ἐπιδορπίου.Ρωτήσαμε τὶ θὰ μπορούσαμε νὰ γευτοῦμε καὶ ἡ καλὴ ξανθιὰ δεσποινὶς μᾶς πληροφόρησε ὃτι ἐκείνη τὴν στιγμὴ θὰ μπορούσαμε νὰ ἔχουμε μόνον panna cotta. Γνωρίζαμε ὃτι τὰ πρωτεία γιὰ τὴν panna cotta τὴν εἶχαν τὰ Ζαγοροχώρια(δὲν τὸ γνωρίζατε;)τώρα ὃμως ἡ panna cotta βρίσκεται καὶ στὴν Τσαγκαράδα. Τὶ ἔγινε ὃμως μὲ τὰ ἄλλα ἐπιδόρπια τοῦ καταλόγου; Ἡ καλὴ ξανθιὰ δεσποινὶς μᾶς ἐξήγησε ὃτι χάλασε ὁ ἓνας ἀπὸ τοὺς φούρνους μικροκυμάτων καὶ ὑπῆρχε πρόβλημα.Ἐντελῶς αὐθόρμητα ρωτήσαμε τὶ ἔγινε μὲ τὸν συμβατικὸ φοῦρνο.Μήπως χάλασε κι’αὐτὸς; «Ρὲ φίλε»! τῆς ξέφυγε τῆς δεσποινίδος καὶ διόρθωσε ταχέως, «στοὺς χώρους μαζικῆς ἑστιάσεως δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ἑτοιμάσουν σὲ συμβατικὸ φοῦρνο τὸ γλυκὸ τὴν ὣρα ποὺ τὸ ζητάει ὁ πελάτης».
Καταλάβαμε ὃτι δὲν κατάλαβε.Καταλάβαμε ὃτι δὲν εἶχε δεῖ ποτὲ νὰ ζεσταίνουν ἓνα κομμάτι γλυκὸ(ποὺ χρειάζεται ζέσταμα) σὲ συμβατικὸ φοῦρνο. Καταλάβαμε ὃτι δὲν πρέπει νὰ ζητᾶμε πολλὰ καὶ ἔτσι ζητήσαμε τὸν λογαριασμὸ.
Μᾶς ἔτρωγε ὃμως ἡ περιέργεια γιατὶ οἱ 4 καυτερὲς πιπεριὲς στὸ λογότυπο.Ἡ ἀπάντηση ἦλθε μέσω τῆς δεσποινίδος ἀπὸ τὴν ἰδιοκτήτρια τοῦ καταστήματος. «Οἱ καυτερὲς πιπεριὲς στὸ λογότυπο ἦταν ἔμπνευση τοῦ γραφίστα»!!!
Κατὰ τὰ ἄλλα ὁ χῶρος εἶναι πολὺ ὂμορφος καὶ γιὰ ὃποιον ἀπὸ ἐσᾶς βρεθεῖ στὴν Τσαγκαράδα αὐτὲς τὶς ἡμέρες θὰ ἦταν μία καλὴ εὐκαιρία νὰ τὸν ἐπισκευθεῖ. Ἀπὸ ὃτι εἴδαμε, αὐτὲς τὶς ἡμέρες λειτουργεῖ καὶ τὸ μεσημέρι.
(http://www.dipnosofistis.com/)
Capsicum- Πιπεριὰ,τὸ γένος καψικὸν τῆς οἰκογενείας σολανιδῶν. Μονοετὴς πόα.Ὁ καρπὸς ἀποκαλούμενος ἐπίσης πιπεριὰ, εἶναι ρὰξ κωνικὴ μὲ ἐπιφάνειαν λείαν καὶ στίλβουσαν.Ἔχει κατ’ ἀρχὰς ὡραῖον πράσινον χρῶμα, τὸ ὁποῖον γίνεται κατὰ τὴν ὡρίμανσιν ἐρυθρὸν στίλβον.
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...
ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...
-
Ὁ σαραβάς, τό κόκκινο πιπέρι καί ὁ σαλούβαρδος Φωτογραφία:Νικ. Μορόπουλος Γιά τόν Νίκο Μορόπουλο ἔχουμε ξαναγράψε...
-
«Καρποί (ἤ ἀγγουράκια) κάπαρης διά ὀλίγους»… Οἱ καπαριές μετά τήν ἀνθοφορία τους δένουν τούς καρπούς τους πού ...
-
Παστά χοιρινά μάγουλα γιά γευσιγν ῶ στες Πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες διάβασα μία συνταγή γιά γιαπράκια μέ παστά χοιρινά μάγου...