Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ρεβιθόσουπα με ανάμεικτα θαλασσινά




Ρεβιθόσουπα μὲ ἀνάμεικτα θαλασσινὰ


Ὁ καιρὸς σιγὰ-σιγὰ ἀλλάζει. Ἡ θερμοκρασία πέφτει, οἱ σοῦπες μὲ ὄσπρια γίνονται πιὸ εὐχάριστες καὶ ἀκόμη πιὸ εὐχάριστες προσθέτοντας καὶ λίγη ἤ περισσότερη ποσότητα καυτερῆς πιπεριᾶς.Ἡ συνταγὴ  ποὺ σᾶς περιγράφουμε παρακάτω  καθὼς καὶ τὸ βίντεο, παρουσιάζεται στὸν ἱστότοπο:   http://www.cucinaconoi.it/ricette/minestre-e-zuppe/zuppa-di-ceci-con-frutti-di-mare  ἀπὸ τοὺς καλοὺς δασκάλους τῆς μαγειρικῆς Sonia Palermo & Angelo Solillo .Ἐμεῖς τὴν δοκιμάσαμε τὸν περασμένο χειμώνα μὲ μεγάλη ἐπιτυχία.

Ὑλικὰ
300 γρ ξηρ ρεβίθια ή 600 g μαγειρεμένα
1 κιλό ανάμεικτα θαλασσινά ( μύδια , κυδώνια , 

   γυαλιστερὲς , αχιβάδες , κλπ. ) .
2 σκελίδες σκόρδο                                                          

½ κόκκινη καυτερπιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη(ἤ ὃση θέλετε ἐσεῖς)
1 ματσάκι μακεδονήσι (μαϊντανό)
2-3 κουταλιές τ
ς σούπας ψιλοκομμένη ντομάτα
4 κουταλιές τ
ς σούπας ξτρα παρθένο λαιόλαδο
8 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
ἁλάτι καὶ πιπέρι .

Προετοιμασία




 


Ρεβιθόσουπα 1ο μέρος

1. Μουσκέψτε τ
ρεβίθια σ κρύο νερό τουλάχιστον 12 ρες πρν πό τ μαγείρεμα .

2 . Τοποθετ
στε τ ρεβίθια σ μία κατσαρόλα (κατά προτίμηση χάλκινη πήλινη ) , σκεπστε μ νερό κα προσθέστε να φύλλο δάφνης .

3 . Βράζετε τα ρεβίθια σ
χαμηλή φωτιά γι περίπου 3 ρες κα προσθέστε τ λάτι μετά τ μαγείρεμα.

4.
ν τῶ μεταξύ, καθαρίστε τ θαλασσινά ἀφαιρόντας τ νοικτά κα κενα πο περιέχουν ἂμμο.

5. Τοποθετῆστε τα , μὲ ἐξαίρεση τὰ μύδια,  σὲ ἐλαφρῶς ἁλατισμένο κρύο νερό, γιὰ νὰ καθαρίσουν.

6. Πλένετε τὰ μύδια , καὶ ἀφαιρεῖτε την
γενειάδα   . Ἀφαιρεῖτε τὴν ἐξωτερικὴ βρωμιά μὲ τὴν λεπίδα ἑνός μαχαιριοῦ ξεφλουδίσματος γιὰ νὰ καθαρίσουν ἐντελῶς, ξεπλύνετε κάτω ἀπό τρεχούμενο νερό καὶ  κρατεῖστε τα στὴν ἄκρη .

7. Βάλτε ὃλα τὰ θαλασσινά σὲ ἓνα τηγάνι, προσθέτοντας μία κουτάλα νερό καὶ μαγειρέψτε μέχρι τὸ ἄνοιγμα τῶν βαλβίδων , δίχως τὸ καπάκι τοῦ τηγανιοῦ .


 

Ρεβιθόσουπα 2ο μέρος

8. Ἀφαιρέστε τα ὰπό τὴν φωτιά , στραγγίστε τα μὲ μία τρυπητή κουτάλα καὶ ἀφαιρέστε τὸ κέλυφος .

9. Γιὰ νὰ ἀφαιρέσετε τυχόν ἲχνη τῆς ἄμμου , περάστε τὸ ὑγρό ἀπό τὸ μαγείρεμα τῶν θαλασσινῶν μέσα ἀπό λεπτό σουρωτήρι ἤ τουλπάνι .

Ρεβιθόσουπα 3ο μέρος






10 . Σὲ μία χύτρα ζεσταίνετε τὸ λάδι και καβουρδίστε ἐλαφρά το σκόρδο καὶ τὴν ψιλοκομμένη (ἤ θρυμματισμένη ) καυτερὴ πιπεριὰ.

11. Προσθέστε τὸ μισό ψιλοκομμένο μακεδονήσι καὶ λίγα δευτερόλεπτα ἀργότερα, τὰ θαλασσινά και ἀφήστε τα νὰ ψηθοῦν γιὰ περίπου 1 ' .



 

Ρεβιθόσουπα 4ο μέρος

12 . Προσθέστε τὶς ψιλοκομμένες ντομάτες καὶ μαγειρέψτε γιὰ περίπου 2 '.

13. Προσθέστε τὰ ρεβύθια μερικῶς στραγγισμένα καὶ λίγο ἀπό τὸ ὑγρό ἀπό τὸ μαγείρεμα τῶν θαλασσινῶν.

Ρεβιθόσουπα 5ο μέρος

14. Γιὰ νὰ χυλώσει(πυκνώσει) ἡ σούπα , λυῶστε 3-4 κουταλιές τῆς σούπας ρεβύθια , καὶ προσθέστε τα στὴν χύτρα .

15. Συνεχίστε τὸ μαγείρεμα γιὰ ἄλλα 3’-4’ , προσθέστε ἁλάτι καὶ πιπέρι και κενῶστε στὰ πιάτα προσθέτοντας φρυγανισμένο ψωμί καὶ λίγο ψιλοκομμένο μακεδονήσι .



Καλὴ ὂρεξη μὲ ἓνα κρασὶ τῆς ἀρεσκείας σας.



Σημείωση:

1. Ἐπάνω στὶς φέτες τοῦ φρυγανισμένου ψωμιοῦ μπορεῖτε νὰ τρίψετε ἐλαφρῶς καὶ λίγο σκόρδο, ἄν ἀγαπᾶτε λίγο περισσότερο τὴν γεύση του
2. Τὰ ρεβίθια μποροῦν νὰ ἀντικατασταθοῦν μὲ φασόλια , καλύτερα ἐάν τύπου cannellini (πολύ μικρά λευκά ξηρὰ φασόλια).

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...