Ρεβιθόσουπα μὲ ἀνάμεικτα θαλασσινὰ
Ὁ καιρὸς
σιγὰ-σιγὰ ἀλλάζει. Ἡ θερμοκρασία πέφτει, οἱ σοῦπες μὲ ὄσπρια γίνονται πιὸ
εὐχάριστες καὶ ἀκόμη πιὸ εὐχάριστες προσθέτοντας καὶ λίγη ἤ περισσότερη
ποσότητα καυτερῆς πιπεριᾶς.Ἡ συνταγὴ ποὺ
σᾶς περιγράφουμε παρακάτω καθὼς καὶ τὸ
βίντεο, παρουσιάζεται στὸν ἱστότοπο: http://www.cucinaconoi.it/ricette/minestre-e-zuppe/zuppa-di-ceci-con-frutti-di-mare ἀπὸ τοὺς καλοὺς δασκάλους τῆς μαγειρικῆς Sonia Palermo & Angelo Solillo .Ἐμεῖς
τὴν δοκιμάσαμε τὸν περασμένο χειμώνα μὲ μεγάλη ἐπιτυχία.
Ὑλικὰ
300
γρ ξηρὰ ρεβίθια ή 600
g μαγειρεμένα
1 κιλό ανάμεικτα θαλασσινά ( μύδια , κυδώνια ,
γυαλιστερὲς , αχιβάδες , κλπ. ) .
2 σκελίδες σκόρδο
½ κόκκινη καυτερὴ πιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη(ἤ ὃση θέλετε ἐσεῖς)
1 ματσάκι μακεδονήσι (μαϊντανό)
2-3 κουταλιές τῆς σούπας ψιλοκομμένη ντομάτα
4 κουταλιές τῆς σούπας ἒξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
8 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
1 κιλό ανάμεικτα θαλασσινά ( μύδια , κυδώνια ,
γυαλιστερὲς , αχιβάδες , κλπ. ) .
2 σκελίδες σκόρδο
½ κόκκινη καυτερὴ πιπεριά φρέσκια ή αποξηραμένη(ἤ ὃση θέλετε ἐσεῖς)
1 ματσάκι μακεδονήσι (μαϊντανό)
2-3 κουταλιές τῆς σούπας ψιλοκομμένη ντομάτα
4 κουταλιές τῆς σούπας ἒξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
8 φέτες φρυγανισμένο ψωμί
ἁλάτι
καὶ πιπέρι .
Προετοιμασία
Ρεβιθόσουπα 1ο μέρος
1. Μουσκέψτε τὰ ρεβίθια σὲ κρύο νερό τουλάχιστον 12 ὧρες πρὶν ἀπό τὸ μαγείρεμα .
2 . Τοποθετῆστε τὰ ρεβίθια σὲ μία κατσαρόλα (κατά προτίμηση χάλκινη ἢ πήλινη ) , σκεπᾶστε μὲ νερό καὶ προσθέστε ἕνα φύλλο δάφνης .
3 . Βράζετε τα ρεβίθια σὲ χαμηλή φωτιά γιὰ περίπου 3 ὧρες καὶ προσθέστε τὸ ἁλάτι μετά τὸ μαγείρεμα.
4. Ἐν τῶ μεταξύ, καθαρίστε τὰ θαλασσινά ἀφαιρόντας τὰ ἀνοικτά καὶ ἐκεῖνα ποὺ περιέχουν ἂμμο.
5. Τοποθετῆστε τα , μὲ ἐξαίρεση τὰ μύδια, σὲ ἐλαφρῶς ἁλατισμένο κρύο νερό, γιὰ νὰ καθαρίσουν.
6. Πλένετε τὰ μύδια , καὶ ἀφαιρεῖτε την “γενειάδα” . Ἀφαιρεῖτε τὴν ἐξωτερικὴ βρωμιά μὲ τὴν λεπίδα ἑνός μαχαιριοῦ ξεφλουδίσματος γιὰ νὰ καθαρίσουν ἐντελῶς, ξεπλύνετε κάτω ἀπό τρεχούμενο νερό καὶ κρατεῖστε τα στὴν ἄκρη .
7. Βάλτε ὃλα τὰ θαλασσινά σὲ ἓνα τηγάνι, προσθέτοντας μία κουτάλα νερό καὶ μαγειρέψτε μέχρι τὸ ἄνοιγμα τῶν βαλβίδων , δίχως τὸ καπάκι τοῦ τηγανιοῦ .
Ρεβιθόσουπα 2ο μέρος
8. Ἀφαιρέστε τα ὰπό τὴν φωτιά , στραγγίστε τα μὲ μία τρυπητή κουτάλα καὶ ἀφαιρέστε τὸ κέλυφος .
9. Γιὰ νὰ ἀφαιρέσετε τυχόν ἲχνη τῆς ἄμμου , περάστε τὸ ὑγρό ἀπό τὸ μαγείρεμα τῶν θαλασσινῶν μέσα ἀπό λεπτό σουρωτήρι ἤ τουλπάνι .
Ρεβιθόσουπα 3ο μέρος
10
. Σὲ μία χύτρα ζεσταίνετε τὸ λάδι και καβουρδίστε ἐλαφρά το σκόρδο καὶ τὴν
ψιλοκομμένη (ἤ θρυμματισμένη ) καυτερὴ πιπεριὰ.
11. Προσθέστε τὸ μισό ψιλοκομμένο μακεδονήσι καὶ λίγα δευτερόλεπτα ἀργότερα, τὰ θαλασσινά και ἀφήστε τα νὰ ψηθοῦν γιὰ περίπου 1 ' .
Ρεβιθόσουπα 4ο μέρος
12 . Προσθέστε τὶς ψιλοκομμένες ντομάτες καὶ μαγειρέψτε γιὰ περίπου 2 '.
Ρεβιθόσουπα
5ο μέρος
11. Προσθέστε τὸ μισό ψιλοκομμένο μακεδονήσι καὶ λίγα δευτερόλεπτα ἀργότερα, τὰ θαλασσινά και ἀφήστε τα νὰ ψηθοῦν γιὰ περίπου 1 ' .
Ρεβιθόσουπα 4ο μέρος
12 . Προσθέστε τὶς ψιλοκομμένες ντομάτες καὶ μαγειρέψτε γιὰ περίπου 2 '.
13. Προσθέστε τὰ ρεβύθια μερικῶς στραγγισμένα καὶ λίγο ἀπό τὸ ὑγρό ἀπό τὸ
μαγείρεμα τῶν θαλασσινῶν.
14.
Γιὰ νὰ χυλώσει(πυκνώσει) ἡ σούπα , λυῶστε 3-4 κουταλιές τῆς σούπας ρεβύθια , καὶ
προσθέστε τα στὴν χύτρα .
15. Συνεχίστε τὸ μαγείρεμα γιὰ ἄλλα 3’-4’ , προσθέστε ἁλάτι καὶ πιπέρι και κενῶστε στὰ πιάτα προσθέτοντας φρυγανισμένο ψωμί καὶ λίγο ψιλοκομμένο μακεδονήσι .
15. Συνεχίστε τὸ μαγείρεμα γιὰ ἄλλα 3’-4’ , προσθέστε ἁλάτι καὶ πιπέρι και κενῶστε στὰ πιάτα προσθέτοντας φρυγανισμένο ψωμί καὶ λίγο ψιλοκομμένο μακεδονήσι .
Καλὴ
ὂρεξη μὲ ἓνα κρασὶ τῆς ἀρεσκείας σας.
Σημείωση:
1. Ἐπάνω στὶς φέτες τοῦ φρυγανισμένου ψωμιοῦ μπορεῖτε νὰ τρίψετε ἐλαφρῶς καὶ λίγο σκόρδο, ἄν ἀγαπᾶτε λίγο περισσότερο τὴν γεύση του
2. Τὰ ρεβίθια μποροῦν νὰ ἀντικατασταθοῦν
μὲ φασόλια , καλύτερα ἐάν τύπου cannellini (πολύ μικρά λευκά ξηρὰ φασόλια).