Φρέσκα σπιτικὰ λουκάνικα τῆς
στιγμῆς μὲ κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.
Ἡ ποσότητα τοῦ χοιρινοῦ τῆς παρακάτω συνταγῆς εἶναι ½ κιλὸ. Τὸ ἴδιο καὶ
οἱ ποσότητες τῶν ἄλλων ὑλικῶν καὶ
καρυκευμάτων ἀντιστοιχοῦν σ’αὐτὴ τὴν ποσότητα κρέατος. Ὁπωσδήποτε
κάποιοι μποροῦν νὰ προσθέσουν περισσότερο σκόρδο ἤ μαῦρο πιπέρι ἤ κόκκινη
καυτερὴ πιπεριὰ.Εἶναι θέμα προτιμήσεων.
Τὰ ὑλικὰ
½ κιλὸ
χοιρινὸ (65% ψαχνὸ καὶ 35% λῖπος ἤ καὶ παραπάνω.Δηλ. 1 κομμάτι ψαχνὸ καὶ 1
κομμάτι παντσέτα). Μπορεῖτε ὃμως νὰ τὰ φτιάξετε μὲ τὶς ἀναλογίες τῶν κρεοπωλῶν,
δηλ. 65% λῖπος & 35% ψαχνὸ.
12 γρ. ἁλάτι(γιὰ
1 κιλὸ ,πάντα 24γρ - 28γρ)
1 κ.γ. ρίγανη & μαῦρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι(
κατὰ βούληση)
½ ποτηράκι
λευκὸ ξηρὸ κρασὶ ἤ καὶ λίγο παραπάνω.
1 σκελ. σκόρδο
1 σκελ. σκόρδο
- Στὴν περίπτωσὴ μας προσθέτουμε καὶ φρεσκοαλεσμένη ξηρὴ κόκκινη θαυματουργὴ πιπεριὰ.
- Δοκιμᾶστε καὶ μὲ κόκκινο κρασὶ ἀντὶ λευκὸ γιὰ νὰ δεῖτε τὴν διαφορὰ.
Ἐκτέλεση
Πολτοποιοῦμε τὸ σκόρδο, τὸ προσθέτουμε στὸν κιμᾶ καθὼς καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ. Ζυμώνουμε καλὰ ὃλα τὰ ὑλικὰ γιὰ νὰ ὁμογενοποιηθοῦν καὶ πλάθουμε δύο
«κορδονάκια».
Ἀπλώνουμε δύο κομμάτια διάφανη μεμβράνη καὶ τυλίγουμε τὰ
«κορδονάκια» μας σφιχτὰ. Τὰ δένουμε μὲ σπάγγο σὲ μικρότερα ἤ μεγαλύτερα σχήματα
καὶ τὰ ἀφήνουμε στὸ ψυγεῖο γιὰ 24 ἤ 48 ὧρες. Εἶναι ἓτοιμα γιὰ
κατανάλωση.
Βγάζουμε τὴν μεμβράνη καὶ τὰ ψήνουμε ἤ τὰ τηγανίζουμε ἀνάλογα μὲ τὴν
ὄρεξὴ μας.
Τὸ ἴδιο αὐτὸ ὑλικὸ τὸ λιώνουμε μὲ τὸ πηροῦνι μας καὶ ἔχουμε ἓνα εἶδος
κιμᾶ γιὰ συνταγὲς ὃπου χρειάζεται φρέσκο λουκάνικο.