Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

καλαμάρια/Θράψαλα με πατάτες & καυτερή πιπεριά


Καλαμάρια/Θράψαλα μὲ πατάτες καὶ καυτερὴ πιπεριὰ.
Αὐτὸ εἶναι ἓνα ἀπὸ τὰ φαγητὰ ποὺ τὸ καλοκαίρι τρώγεται σὲ θερμοκρασία δωματίου πίνοντας ἓνα λευκὸ ξηρὸ κρασὶ καὶ τὸν χειμῶνα τρώγεται ζεστὸ πίνοντας ἓνα κόκκινο κρασὶ. Αὐτὸ ποὺ τὸ κάνει νὰ ξεχωρίζει εἶναι πάντα ἡ θαυματουργὴ κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.



Τὰ ὑλικά ποὺ θὰ χρειαστοῦμε εἶναι:

     600  γρ.καλαμάρια ἤ θράψαλα
     1 κιλό πατάτες
     100 γρ. ντομάτες ἤ ντοματάκια κομμένα ἀκανόνιστα
     1 κουταλάκι ξτρα παρθένο λαιόλαδο
     2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
     1 σκελίδα σκόρδο
     1 κόκκινη καυτερή πιπεριὰ ἤ κατὰ βούληση
      μακεδονήσι (μαϊντανό) κατὰ βούληση
      ἁλάτι κατὰ βούληση

Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε τ
σκόρδο σ να τηγάνι μ ξτρα παρθένο λαιόλαδο μαζὶ μὲ τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.Κόβουμε τς πατάτες σ μικρούς κύβους κα  τὶς προσθέτουμε  στ μεγμα τσιγαρίζοντάς τες γιὰ λίγο.
φαιροῦμε τά παραπάνω ὑλικὰ ἀπὸ τὸ τηγάνι καὶ τὰ τοποθετούμε σὲ ἓνα πιάτο.

Κόβουμε τ
καλαμάρια ἢ θράψαλα σ λωρίδες κα τ τηγανίζουμε στ τηγάνι, στ ποο εἲχαμε τσιγαρίσει τς πατάτες μὲ τὸ λαιόλαδο, τσκόρδο και τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.
Προσθέτουμε  τ
κρασί κα ἀφήνουμε στὴν φωτιὰ μέχρι  ν ξατμιστε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τ
ς ντομάτες .
Μαγειρέυουμε  γιά 10 λεπτά κα
στὴν συνέχεια προσθέτουμε  τς πατάτες καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ, ανακατεύουμε καὶ τὰ ἀφήνουμε ἄλλα 10 λεπτά σὲ σιγανὴ φωτιὰ γιὰ νὰ ἐνωθοῦν οἱ γεύσεις.
Τέλος προσθέτουμε τ
μακεδονήσι καὶ μερικὲς σταγόνες  ξτραμὸ παρθένο λαιόλαδο.



*. Ἡ διαφορά μεταξύ καλαμαριοῦ & θράψαλου φαίνεται στήν παρακάτω εἰκόνα.Τό καλαμάρι (ἐπάνω) ἔχει δύο ἁρκετά μακρυά πόδια καί πιό μακρυά πτερύγια σέ σχέση μέ τό θράψαλο(κάτω). 



ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...