Καλαμάρια/Θράψαλα μὲ πατάτες καὶ καυτερὴ πιπεριὰ.
Αὐτὸ εἶναι ἓνα ἀπὸ τὰ φαγητὰ ποὺ τὸ καλοκαίρι τρώγεται σὲ θερμοκρασία δωματίου πίνοντας ἓνα λευκὸ ξηρὸ κρασὶ καὶ τὸν χειμῶνα τρώγεται ζεστὸ πίνοντας ἓνα κόκκινο κρασὶ. Αὐτὸ ποὺ τὸ κάνει νὰ ξεχωρίζει εἶναι πάντα ἡ θαυματουργὴ κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.
Τὰ
ὑλικά ποὺ θὰ χρειαστοῦμε εἶναι:
600 γρ.καλαμάρια ἤ θράψαλα
1 κιλό πατάτες
100 γρ. ντομάτες ἤ ντοματάκια κομμένα ἀκανόνιστα
1 κουταλάκι ἔξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη καυτερή πιπεριὰ ἤ κατὰ βούληση
μακεδονήσι (μαϊντανό) κατὰ βούληση
ἁλάτι κατὰ βούληση
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε τὸ σκόρδο σὲ ἓνα τηγάνι μὲ ἔξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο μαζὶ μὲ τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.Κόβουμε τὶς πατάτες σὲ μικρούς κύβους καὶ τὶς προσθέτουμε στὸ μεῖγμα τσιγαρίζοντάς τες γιὰ λίγο.
Ἀφαιροῦμε τά παραπάνω ὑλικὰ ἀπὸ τὸ τηγάνι καὶ τὰ τοποθετούμε σὲ ἓνα πιάτο.
Κόβουμε τὰ καλαμάρια ἢ θράψαλα σὲ λωρίδες καὶ τὰ τηγανίζουμε στὸ τηγάνι, στὸ ὁποῖο εἲχαμε τσιγαρίσει τὶς πατάτες μὲ τὸ ἐλαιόλαδο, τὸ σκόρδο και τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.
Προσθέτουμε τὸ κρασί καὶ ἀφήνουμε στὴν φωτιὰ μέχρι νὰ ἐξατμιστεῖ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τὶς ντομάτες .
Μαγειρέυουμε γιά 10 λεπτά καὶ στὴν συνέχεια προσθέτουμε τὶς πατάτες καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ, ανακατεύουμε καὶ τὰ ἀφήνουμε ἄλλα 10 λεπτά σὲ σιγανὴ φωτιὰ γιὰ νὰ ἐνωθοῦν οἱ γεύσεις.
Τέλος προσθέτουμε τὸ μακεδονήσι καὶ μερικὲς σταγόνες ἔξτρα ὠμὸ παρθένο ἐλαιόλαδο.
600 γρ.καλαμάρια ἤ θράψαλα
1 κιλό πατάτες
100 γρ. ντομάτες ἤ ντοματάκια κομμένα ἀκανόνιστα
1 κουταλάκι ἔξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
2 ποτήρια λευκό ξηρό κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη καυτερή πιπεριὰ ἤ κατὰ βούληση
μακεδονήσι (μαϊντανό) κατὰ βούληση
ἁλάτι κατὰ βούληση
Προετοιμασία
Τσιγαρίζουμε τὸ σκόρδο σὲ ἓνα τηγάνι μὲ ἔξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο μαζὶ μὲ τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.Κόβουμε τὶς πατάτες σὲ μικρούς κύβους καὶ τὶς προσθέτουμε στὸ μεῖγμα τσιγαρίζοντάς τες γιὰ λίγο.
Ἀφαιροῦμε τά παραπάνω ὑλικὰ ἀπὸ τὸ τηγάνι καὶ τὰ τοποθετούμε σὲ ἓνα πιάτο.
Κόβουμε τὰ καλαμάρια ἢ θράψαλα σὲ λωρίδες καὶ τὰ τηγανίζουμε στὸ τηγάνι, στὸ ὁποῖο εἲχαμε τσιγαρίσει τὶς πατάτες μὲ τὸ ἐλαιόλαδο, τὸ σκόρδο και τὴν κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.
Προσθέτουμε τὸ κρασί καὶ ἀφήνουμε στὴν φωτιὰ μέχρι νὰ ἐξατμιστεῖ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τὶς ντομάτες .
Μαγειρέυουμε γιά 10 λεπτά καὶ στὴν συνέχεια προσθέτουμε τὶς πατάτες καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὑλικὰ, ανακατεύουμε καὶ τὰ ἀφήνουμε ἄλλα 10 λεπτά σὲ σιγανὴ φωτιὰ γιὰ νὰ ἐνωθοῦν οἱ γεύσεις.
Τέλος προσθέτουμε τὸ μακεδονήσι καὶ μερικὲς σταγόνες ἔξτρα ὠμὸ παρθένο ἐλαιόλαδο.
*. Ἡ διαφορά μεταξύ καλαμαριοῦ & θράψαλου φαίνεται στήν παρακάτω εἰκόνα.Τό καλαμάρι (ἐπάνω) ἔχει δύο ἁρκετά μακρυά πόδια καί πιό μακρυά πτερύγια σέ σχέση μέ τό θράψαλο(κάτω).