Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Βακαλάος ( Μπακαλιάρος) στoν φούρνο -Ένα πιάτο για όλες τις εποχές



Βακαλάος ( Μπακαλιάρος) στόν φοῦρνο -να πιάτο για λες τις ποχές


Παλιότερα τόν ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο τόν ἔτρωγαν μόνον τόν χειμῶνα. Το πιάτο πού σᾶς προτείνουμε εἶναι για ὃλες τίς ἐποχὲς. Ἐπειδή πολλές νοικοκυρές βαριοῦνται νά τόν ξαλμυρίσουν, σήμερα, τόν βρίσκουμε νά πωλεῖται κατεψυγμένον ἐλαφρῶς ξαλμυρισμένον  σε διάφορα σημεῖα πωλήσεως. Θα χρειαστοῦμε ἓνα φιλέτο ἀπό 700 -1000 γραμμάρια. Τόν ἀφήνουμε νά ξεπαγώσει. Θά χρειαστοῦμε ἐπίσης πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες ἤ ντομάτες περαστές, σε συσκευασία τέτραπακ.Ρίγανη ἤ θυμάρι (φρέσκα ἤ ξηρά),ἐλαιόλαδο, ἀλάτι καί λίγη ἤ περισσότερη ψιλοτριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά που ἀρέσει σε ὃλους μας.

Καθαρίζουμε καί κόβουμε ἀρκετές (άνάλογα με το σκεῦος) πατάτες  σε φέτες πάχους λιγότερο τοῦ 1 εκατοστοῦ. Τό ἴδιο κάνουμε καί μέ τά κρεμμύδια. Βάζουμε λίγο περισσότερα κρεμμύδια γιατί κάνουν τό φαγητό πιό γλυκό. Ἀνακατεύουμε μέσα στό σκεῦος (ταψί) τίς πατάτες ,τά κρεμμύδια, τά μυρωδικά, τό ἁλάτι ,τίς ντομάτες σέ μικρές φέτες ἤ κομμάτια ἤ τήν περαστή, τήν καυτερή πιπεριά καί τό ἐλαιόλαδο. Ἔπειτα κάνουμε χῶρο μέσα στό σκεῦος μεταφέροντας δεξιά και ἀριστερά τίς πατάτες καί τά κρεμμύδια, προσθέτουμε τό φιλέτο τοῦ μπακαλιάρου καί τό ξανασκεπάζουμε μέ τά ὑλικά τοῦ ταψιοῦ.

Τό τοποθετοῦμε στόν φοῦρνο στούς 180 C  γιά 45’-50’ ἤ μέχρι νά δοῦμε νά ροδίζουν οἱ πατάτες καί νά μελώνουν τά κρεμμύδια μας. Το βγάζουμε και το ἀφήνουμε για λίγο ἐκτός φούρνου και τοποθετοῦμε τις μερίδες στα πιάτα.
Τώρα ἄν ἔχετε στην διάθεσή σας ξυλόφουρνο, ὃπως ἡ καλή μας φίλη Μαρία στούς Σταγιάτες Πηλίου, ἡ γεύση τοῦ φαγητοῦ δεν περιγράφεται. Συνοδεύουμε τό φαγητό  μας μέ μία σαλάτα ἐποχῆς.

Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...