Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Ταπεινά υλικά γιά ένα πιάτο "γκουρμέ"...



 Ταπεινά ὑλικά γιά ἓνα πιάτο "γκουρμέ"...




ταν ταπεινή φάβα** συναντ ἕνα κρεμμύδι, μερικές γαρίδες καί μία καυτερή πιπεριά μπορε νά γίνει να πραγματικό πιάτο "γκουρμέ", πως θά λεγαν ο σχετοι δημοσιογραφοντες "γευσιγνστες" . Πράγματι ατό συνέβη χθές τό μεσημέρι.

Ἔβαλα 250 γρ. ταπεινς φάβας (λαθούρι) Φενεο  στήν χύτρα καί ρχισε νά βράζει. φο τήν ξάφρισα 3-4 φορές, βγαλα τήν χύτρα πό τήν φωτιά καί τοποθέτησα πάνω μία λλη χύτρα, που μέσα εχα ψιλοκόψει να κρεμμύδι καί να σκόρδο.

 
Τά τσιγάρισα μέχρι νά πάρει λίγο χρμα τό κρεμμύδι καί κε μέσα πρόσθεσα τήν φάβα ἀπό τήν πρώτη χύτρα μαζί μέ λίγο ζεστό νερό, φήνοντας τήν χύτρα μέ τό περιεχόμενό της νά βράζει σέ χαμηλή φωτιά μέχρι νά χυλώσει φάβα .Πρόσθεσα λίγο λάτι καί ἔκανα 3-4 γύρους μέ τήν λεκτρική ράβδο(ραβδομπλέντερ)μέσα στήν χύτρα κάνοντας τήν φάβα νά γίνει πιό βελούδινη.Τέλος λίγο ὠμό ἁγνό παρθένο λαιόλαδο*  δωσε  τό μαγικό γγιγμα στήν σούπα τς φάβας. 




Σέ να τηγάνι πρόσθεσα λίγο ἁγνό παρθένο λαιόλαδο*, ἓνα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σέ λεπτές φέτες,  μισή σκελίδα σκόρδο σέ μικρά κομμάτια, μία ψιλοκομμένη θαυματουργή κόκκινη καυτερή πιπεριά, λίγο λάτι καί μία κουταλιά μέλι.Τά τσιγάρισα λα μαζί μέχρι νά πάρουν λίγο χρμα τά κρεμμύδια καί πρόσθεσα περίπου 30 μέτριες ποφλοιωμένες γαρίδες. Τίς γύρισα μέσα στό τηγάνι μαζί μέ τά πόλοιπα λικά γιά 3-4 λεπτά καί βγαλα τό τηγάνι πό τήν φωτιά. κοψα 3 λεπτές φέτες ψωμί καί φο τίς καψάλισα , τριψα πάνω τους τήν πόλοιπη σκελίδα το σκόρδου.

Μέσα σέ 3 βαθιά πιάτα βαλα λίγη σούπα φάβα, πρόσθεσα σέ κάθε πιάτο πό μία φέτα καψαλισμένου ψωμιο καί πό πάνω πρόσθεσα λίγες πό τίς γαρίδες καί τά κρεμμύδια πού εχα στό τηγάνι. Δύο σταγόνες ἁγνό παρθένο ἐλαιόλαδο* ,λίγο φρεσκοτριμμένο μαῦρο πιπέρι καί τά πιάτα ταν τοιμα. Ατοί πού τά δοκίμασαν δέν περίμεναν ὃτι θά τρωγαν να "γκουρμέ"πιάτο φτιαγμένο πό τόσο ταπεινά λικά. Δοκιμάστε το καί θά μέ θυμηθεῖτε.

 (*) τό ἁγνό παρθένο ἐλαιόλαδο εἶναι ἀπό τό "Κτῆμα τοῦ Πέτρου" ,ἀπό τήν Μαραθοῦντα τῆς Σύμης

(**) καί ἄλλα ὂσπρια μποροῦν νά χρησιμοποιηθοῦν ἐναλλακτικά ἀντί γιά τήν φάβα ἀρκεῖ νά τά πολτοποιήσετε μέ τήν  λεκτρική ράβδο(ραβδομπλέντερ). Ἀκόμη καί ἡ φασολάδα πού μᾶς ἔμεινε ἀπό τήν πρηγούμενη ἡμέρα ,μέ λίγη φαντασία, μπορεῖ νά μετατραπεῖ σέ ἓνα πιάτο "γκουρμέ".

Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...