Ταπεινά ὑλικά γιά ἓνα πιάτο "γκουρμέ"...
Ὅταν ἡ ταπεινή φάβα** συναντᾶ ἕνα κρεμμύδι, μερικές γαρίδες καί μία καυτερή
πιπεριά μπορεῖ νά γίνει ἕνα πραγματικό πιάτο
"γκουρμέ", ὅπως
θά ἔλεγαν οἱ ἄσχετοι
δημοσιογραφοῦντες
"γευσιγνῶστες" .
Πράγματι αὐτό συνέβη χθές
τό μεσημέρι.
Ἔβαλα 250 γρ. ταπεινῆς φάβας (λαθούρι) Φενεοῦ στήν χύτρα καί ἄρχισε νά βράζει. Ἀφοῦ
τήν ξάφρισα 3-4 φορές, ἔβγαλα
τήν χύτρα ἀπό τήν φωτιά καί
τοποθέτησα ἐπάνω μία ἄλλη χύτρα, ὅπου μέσα εἶχα ψιλοκόψει ἕνα κρεμμύδι καί ἕνα σκόρδο.
Τά τσιγάρισα μέχρι νά πάρει
λίγο χρῶμα τό κρεμμύδι
καί ἐκεῖ μέσα πρόσθεσα τήν φάβα ἀπό τήν πρώτη
χύτρα μαζί μέ λίγο ζεστό νερό, ἀφήνοντας
τήν χύτρα μέ τό περιεχόμενό της νά βράζει σέ χαμηλή φωτιά μέχρι νά χυλώσει ἡ φάβα .Πρόσθεσα λίγο ἁλάτι καί ἔκανα 3-4 γύρους μέ τήν ἠλεκτρική ράβδο(ραβδομπλέντερ)μέσα στήν χύτρα
κάνοντας τήν φάβα νά
γίνει πιό βελούδινη.Τέλος λίγο ὠμό ἁγνό παρθένο ἐλαιόλαδο* ἔδωσε τό μαγικό ἄγγιγμα στήν σούπα τῆς φάβας.

Μέσα σέ 3
βαθιά πιάτα ἔβαλα λίγη σούπα φάβα, πρόσθεσα σέ κάθε πιάτο ἀπό μία φέτα καψαλισμένου ψωμιοῦ καί ἀπό πάνω πρόσθεσα λίγες ἀπό τίς γαρίδες καί τά κρεμμύδια πού εἶχα στό τηγάνι. Δύο σταγόνες ἁγνό
παρθένο ἐλαιόλαδο* ,λίγο φρεσκοτριμμένο μαῦρο πιπέρι καί τά πιάτα ἦταν
ἕτοιμα. Αὐτοί πού τά δοκίμασαν δέν περίμεναν ὃτι
θά ἔτρωγαν ἕνα "γκουρμέ"πιάτο φτιαγμένο ἀπό τόσο ταπεινά ὑλικά. Δοκιμάστε το καί θά μέ θυμηθεῖτε.
(*) τό ἁγνό παρθένο ἐλαιόλαδο εἶναι ἀπό τό "Κτῆμα τοῦ Πέτρου" ,ἀπό τήν Μαραθοῦντα τῆς Σύμης
(**) καί ἄλλα ὂσπρια μποροῦν νά χρησιμοποιηθοῦν ἐναλλακτικά ἀντί γιά τήν φάβα ἀρκεῖ νά τά πολτοποιήσετε μέ τήν ἠλεκτρική ράβδο(ραβδομπλέντερ). Ἀκόμη καί ἡ φασολάδα πού μᾶς ἔμεινε ἀπό τήν πρηγούμενη ἡμέρα ,μέ λίγη φαντασία, μπορεῖ νά μετατραπεῖ σέ ἓνα πιάτο "γκουρμέ".
(**) καί ἄλλα ὂσπρια μποροῦν νά χρησιμοποιηθοῦν ἐναλλακτικά ἀντί γιά τήν φάβα ἀρκεῖ νά τά πολτοποιήσετε μέ τήν ἠλεκτρική ράβδο(ραβδομπλέντερ). Ἀκόμη καί ἡ φασολάδα πού μᾶς ἔμεινε ἀπό τήν πρηγούμενη ἡμέρα ,μέ λίγη φαντασία, μπορεῖ νά μετατραπεῖ σέ ἓνα πιάτο "γκουρμέ".