Ἀγροτουρισμός στήν πανέμορφη Σύμη στό «Κτῆμα τοῦ Πέτρου».
Ἐπισκεπτόμενοι τό «Κτῆμα τοῦ Πέτρου»
στήν Μαραθοῦντα τῆς ἀκριτικῆς πανέμορφης Σύμης, ἐκτός ἀπό τήν ἔκπληξη ὃτι
καλλιεργεῖ κόκκινες καυτερές πιπεριές, πού εἶναι ἄλλωστε ἡ ἀγάπη μας καί ἄλλες
μεγαλύτερες ἐκπλήξεις μᾶς περίμεναν.
Ὁ ἀκρίτας Πέτρος Καλοδούκας ἀπό μικρός κοντά στόν
πατέρα του Γιώργη Καλοδούκα, ἔμαθε νά ἀγαπᾶ τήν γῆ τῶν προγόνων του. Παρ’ὃτι
τοῦ δόθηκαν εὐκαιρίες να ἐγκατασταθεῖ ἐκτός Σύμης, αὐτός προτίμησε νά ἀγωνιστεῖ
στόν τόπο του , νά δημιουργήσει ἓνα καταπληκτικό ἀγρόκτημα καί νά τό συνδιάσει
μέ χώρους φιλοξενίας, αὐτό πού σήμερα λέμε «ἀγροτουρισμό». Ἄν δεῖς τήν περιοχή
τῆς Μαραθοῦντας ἀπό ψηλά, ἐκτός ἀπό την φανταστική παραλία της μέ τά μεγάλα
λευκά βότσαλα, ἀνακαλύπτεις τριγύρω μία βραχώδη γῆ μέ ἀπότομους γκρεμούς καί πιστέψτεμας κανείς
ἀπό ἐμᾶς , τούς στεριανούς ἐννοῶ, δέν θά σκεπτόταν νά φυτέψει ἔστω καί ἓνα πεῦκο. Τόσο ἄγονη καί πετρώδης εἶναι ἡ γῆ.
Ὁ Γιώργης μεγάλωσε ἀπό μικρός στήν Μαραθοῦντα καί
ἀφοῦ γύρισε τήν ὑφήλιο μέ τά καράβια, μέ τίς ἐμπειρίες πού ἀπόκτησε, ἐπέστρεψε
καί γνωρίζοντας καλά τήν περιοχή πίστεψε ὃτι θα μποροῦσε νά κάνει κάτι πού νά
δώσει τό ἔναυσμα στούς νέους τοῦ νησιοῦ νά ἀρχίσουν νά δημιουργοῦν κάτι
διαφορετικό πού νά μήν εἶναι μόνο ὁ τουρισμός, δηλαδή μόνον ἡ παροχή ὑπηρεσιῶν
,γιά νά τούς κρατήσει στό νησί.
Ἄρχισε πρῶτα νά ὀργανώνει τό μικρό κτῆμα τῆς
πατρικῆς γῆς μέ τά ἐλαιόδεντρα φυτεύοντας μερικές καινούργιες ποικιλίες. Ἀγόρασε
στήν συνέχεια τήν κοντινή ἄγονη γῆ καί δημιούργησε σιγά-σιγά τό σημερινό ἀγρόκτημα
πού ἀνέλαβε ὁ γυιός του Πέτρος.
Δύο ἀπό τίς ἀγελάδες τοῦ ἀγροκτήματος,ἡ Μαργαρίτα & ἡ Βασιλική.
Ὃποιος θέλει μπορεῖ καί νά λάβει μέρος στό ἄρμεγμα!!!
Ὁ Πέτρος ἀφοῦ φύτεψε ἀμπέλια μέ ντόπιες ποικιλίες
σταφυλιῶν, ἔφερε κατσίκες, ἀγελάδες καί κότες, φύτεψε ντόπιες ποικιλίες ἀπό
συκιές, ροδιές καί καλλιεργεῖ σχεδόν ὃλα τά λαχανικά βιολογικά.
Τά ἀμπέλια
μεγάλωσαν καί ἔτσι οἱ ξερακιανές πλαγιές τῆς Μαραθοῦντας πρασίνησαν καί ἄρχισαν νά παράγουν σταφύλια.
Ἀνήσυχο πνεῦμα , ὃπως ὁ πατέρας του, ξεκίνησε σιγά-σιγά να παράγει τά πρῶτα του
κρασιά, ἀπό τά βιολογικά του σταφύλια.Ἡ ἐπιτυχία εἶναι μεγάλη.
Ἐμεῖς δοκιμάσαμε ἓνα
ἰσορροπημένο ἐξαιρετικό λευκό ξηρό ἀπό
τό "Κτῆμα τοῦ Πέτρου" καθώς καί ἓνα προικισμένο μέ σῶμα ξηρό ἐρυθρό, γευόμενοι
μαζί τά περίφημα πλέον ὣριμα τυριά
του(κατσικίσια & ἀγελαδινά) συνοδευόμενα μέ τά γνωστά λαδένια κουλούρια τοῦ
Πανορμίτη.
Γιά νά μήν ξεχάσω, δοκιμάσαμε καί τό ἐρυθρό ἡμίγλυκο πού μπορεῖ νά συνοδεύσει ἄνετα κάθε φροῦτο ἐποχῆς. Tά φρουτώδη ἀρώματά του καλύπτουν
μία μεγάλη γκάμα ἀρωμάτων ἀπό τό ἁπλό
ἄρωμα σταφυλιοῦ μέχρι γοητευτικά ἐξωτικά
φροῦτα, μέ οὐσιαστική καί εὐχάριστη ὀσφρητική αἲσθηση, λόγω
τῶν χαρακτηριστικῶν τῶν 5 διαφορετικῶν
τοπικῶν ποικιλιῶν καί τῆς μανδηλαριᾶς πού περιέχει.
Πιστεύουμε ὃτι οὒτε οἱ Πάπες στήν Ρώμη δέν ἔχουν
πιεῖ τέτοιο κρασί, παρότι ἀγοράζουν
κρασί ἀπό τήν Σάμο γιά τήν θεία κοινωνία.
Περιγράφοντας ὃλα αὐτά , ξεχάσαμε τό βασικώτερο
πού εἶναι τό βιολογικό λάδι πού παράγει τό «Κτῆμα τοῦ Πέτρου» σέ μικρές
ποσότητες, γιά πολύ ἐκλεπτυσμένους οὐρανίσκους. Τό δοκιμάσαμε πάνω σέ
φρεσκοκαψαλισμένες φέτες ψωμιοῦ μέ λίγη ρίγανη καί ντόπιο ἁλάτι ἀπό τά βράχια
τῆς Μαραθοῦντας.
Γιά ὃποιον θέλει νά ἐπισκεφθεῖ καί νά μείνει στό «Κτῆμα τοῦ Πέτρου» δέν ἔχει παρά νά
γράψει στήν διεύθυνση information@kalodoukas.gr καί νά συνεννοηθεῖ γιά
τήν διαμονή του.