Ἡ “ ἱστορική” συνταγή «Σπετζοφάϊ μέ λουκάνικα Στράκα»
Ἀφορμή οἱ ἐκλογές καί μάλιστα οἱ τελευταῖες ἐκλογές. Μεταξύ γνωστῶν καί φίλων, ὃταν πλησιάζει ὁ καιρός τῶν ἐκλογῶν, κυκλοφορεῖ πάντα ἡ ἱστορία τῆς συνταγῆς «Σπετζοφάϊ μέ λουκάνικα Στράκα». Καί ἐξηγοῦμαι. Πρίν ἀπό 25 -26 χρόνια ὁ ἰδιοκτήτης τῆς ὁμωνύμου βιοτεχνίας ἀλλαντικῶν , φίλος καί ἐκλεκτό μέλος τῆς Ἑλληνικῆς Ἀκαδημίας τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς, Νῖκος Στράκας, προσέφερε σέ ὃλους τούς καλούς πελάτες του μαζί μέ τά λουκάνικα γιά νά φτιάξουν σπετζοφάϊ καί τυπωμένη τήν συνταγή , γιά νά μήν ἐπαναλαμβάνει κάθε φορά προφορικά πώς θά φτιάξουν τό φαγητό τους.
Κάποιος φίλος στήν Ἀθῆνα εἶχε τήν ἰδέα νά φτιάξει μερικά φωτοαντίγραφα τῆς συν-
ταγῆς καί νά τά μοιράσει σέ φίλους πού ἀγαποῦσαν τό γνήσιο πηλιορείτικο σπετζοφάϊ. Μερικοί ἀπό αὐτούς, στίς τότε ἐκλογές, ἀντί γιά «λευκό» ἔβαλαν μέσα στόν φάκελο τοῦ ψηφοδελτίου φωτοαντίγραφο τῆς συνταγῆς. Κάποιες κυρίες, μέλη τῶν ἐφορευτικῶν ἐπιτροπῶν, πού τούς ἄρεσε ἡ συνταγή, μέ τήν σειρά τους ἔφτιαξαν τά δικά τους φωτο-
αντίγραφα καί ἔτσι γιά πολλά χρόνια κυκλοφοροῦσε ἡ “ ἱστορική” συνταγή «Στράκα» μεταξύ κουζίνας καί ἐκλογικῶν κέντρων. Ἀπό τότε πέρασε σχεδόν ἓνα τέταρτο τοῦ αἰῶνος.Μέ τήν εὐκαιρία τῶν τελευταίων ἐκλογῶν ἔβγαλα ἀπό τό ἀρχεῖο τό γνήσιο «ἱστορικό» ἔντυπο καί τό παρουσιάζω στούς νεώτερους φίλους μας ἐλπίζοντας ὃτι στήν «ἱστορική» συνταγή θά προσθέσουν καί λίγη καυτερή πιπεριά στό τηγάνι, ἔτσι γιά περισσότερη γεύση…
ἡ φωτογραφία τοῦ πιάτου εἶναι ἀπό :http://www.strakas.gr/recipes.html