Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Κριταμοπατατοσαλάτα με τα όλα της...



Κριταμοπατατοσαλάτα μέ τά λα της...








Τόν τελευτα
ο καιρό κτός πό τό "γριο" Κρίταμο Κρίθμον, πιστημονικά Crithmum maritimum, πού φύεται  σέ παραθαλάσσια, βραχώδη καί μμουδερά μέρη τς πατρίδος μας,  κυκλοφορε στήν γορά καί ατό πού προέρχεται πό καλλιέργειες. Μέ λίγα λόγια τό κρίταμο χει γίνει γνωστό ερέως σέ γευσιγνστες μή. Τό καλλιεργήσιμο τό βρίσκουμε φρέσκο συσκευασμένο  στά ράφια-ψυγεα πολλν καταστημάτων τροφίμων. Τό βρίσκουμε πίσης καί τοιμο συσκευασμένο σέ βαζάκια ς τουρσί πως βρίσκουμε καί τό "γριο". πειδή λοιπόν ρχισε νά γίνεται μόδα, πεσαν στήν γύρα  καί ννο  στίς παραθαλάσσιες περιοχές πολλοί ρχάριοι κριταμοσυλλέκτες ο ποίοι δέν συλλέγουν μόνον  μέρος πό τά σαρκώδη φύλλα καί βλαστούς το φυτοῦ, λλά  τά ξεριζώνουν κι'λας.  Στήν πρώτη περίπτωση   τό φυτό δέν προλαβαίνει νά βγάλει νέα νθη καί καρπούς γιά νά διαιωνίσει τό εδος του , στήν δεύτερη περίπτωση φο καταστρέφονται ο ρίζες του πεθαίνει καί γιά τήν πόμενη χρονιά στό διο μέρος ο κριταμοσυλλέκτες θά βρον μόνον χμα καί τίποτα λλο. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν. Νά συλλέγουμε μόνον τούς τρυφερούς βλαστούς, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΦΥΤΟ.
χοντας π' ψιν τά παραπάνω, συλλέγουμε τούς βλαστούς πού χρειαζόμαστε καί φήνουμε τό φυτό νά συνεχίσει νά  ΖΕΙ.

μες συλλέξαμε ατά  πού χρειαζόμασταν γιά νά κάνουμε τό τουρσί μας καί πό ατά χρησιμοποιήσαμε μερικά γιά τήν κριταμοπατατοσαλάτα μας. κολουθεστε τήν συνταγή καί δέν θά χάσετε.



Θά χρειαστεῖτε:

3 μέτριες βρασμένες βιολογικές πατάτες
Βλαστάρια κρίταμου τουρσί.
Κόκκινη καυτερή πιπεριά φρέσκια
τουρσί ψιλοκομμένη
Λίγη κάπαρη τουρσί
Μερικές φέτες ψιλοκομμένου κρεμμυδιο

Λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο
πολτοποιημένο
Μερικά φιλέτα
ντζούγιες  ψιλοκομμένα
Ἐξαιρετικό Παρθένο
λαιόλαδο Ζουμῆ Μετόχι Σητείας Κρήτης(κατά βούλησιν)
Μηλόξιδο
(κατά βούλησιν)
λάτι
(κατά βούλησιν)



Μέ ὃλα αὐτά τά ὑλικά ἑτοιμάζουμε τήν Κριταμοπατατοσαλάτα (μέ τά λα της)







1) . Αὐτό πού κάνει τήν διαφορά  ἀπό τήν  κοινή πατατοσαλάτα εἶναι τό κρίταμο, κάπαρη, εὐλογημένη καυτερή πιπεριά καί φυσικά τό δυσεύρετο Ἐξαιρετικό Παρθένο λαιόλαδο Ζουμῆ Μετόχι τοῦ φίλου μας Γιώργου Α. (Σέ κάποια ἄλλη ἀνάρτηση θά σᾶς ἐνημερώσουμε ἄν μπορεῖτε νά τό προμηθευτεῖτε στήν Ἀθῆνα).

2). Οἱ πατάτες πού χρησιμοποιήσαμε εἶναι ὁλόλευκες ποικιλίας Safrane.

Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...