Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μοσχιοί “πνιγμένοι”



Μοσχιοί  “πνιγμένοι”.






Γιά τήν   Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία καταπληκτική φωτογράφος, μία σπουδαία δημοσιογράφος καί προπάντων ἀγαπάει τίς καυτερές πιπεριές.

 Ἐδῶ παρουσιάζει μέσω τῆς ἐφημερίδος  La Repubblica τήν πολύ ἁπλή συνταγή   Μοσχιοί “πνιγμένοι”.

Πιό κάτω θα δοῦμε πώς «πνίγονται» οἱ μοσχιοί.



Οἱ μοσχοί εἶναι μαλάκια κεφαλόποδα τῆς οἰκογενείας τῶν ὀκταποδιδῶν. Παρόμοια μέ μικρά χταπόδια μέ χρωματισμό φαιοκαστανό,  μικρότερη κεφαλή καί μάτια προεξέχοντα. Τά ὀκτώ πλοκάμια τους ἔχουν μία μόνον σειρά ἀπό βεντοῦζες σέ ἀντίθεση μέ τά χταπόδια πού ἔχουν δύο σειρές.



Γιά τήν συνταγή  θά χρειαστεῖτε τά παρακάτω ὑλικά γιά 4 ἄτομα:



1 κιλό μοσχιούς καθαρισμένους
200 γρ. τοματίνια
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί 

50 γρ. μαῦρες λιές

1 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
1  καυτερή πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδου
-
ξαιρετικά  παρθένο ἐλαιόλαδο (ὃσο χρειάζεται)
-
λάτι (ὃσο χρειάζεται)
- ψιλοκομμένο μακεδονήσι (μαϊντανό) (
ὃσο χρειάζεται)



Σίγουρα θά χετε  διαβάσει χίλιες παραλλαγές ατῆς τῆς  συνταγῆς, λλά  προσθέστε καί αὐτή μαζί μέ τίς ἄλλες. πάρχει να μικρό «μυστικό» στήν συνταγή αὐτή. Θά πρέπει νά προστεθον  τά τοματίνια, ἀφοῦ προηγουμένως τά ἀποφλοιώσετε  για νά κάνουν τήν γεύση αὐτοῦ το πιάτου λίγο πιό “λεπτή”. λλη συμβουλή πού θά θέλαμε νά προσθέσουμε εναι νά πιλέξετε μικρούς μοσχιούς γιά ατό τό εδος τς προετοιμασίας γιατί κτός το  τι εναι  πιό μαλακοί  παρουσιάζονται καί καλύτερα στό πιάτο σας. Ζεματίζετε γρήγορα τά τοματίνια, φήνετε νά κρυώσουν καί στήν συνέχεια τά ἀποφλοιώνετε, τά κόβετε στή μέση καί τά ἀφήνετε στήν κρη.

Σέ
να τηγάνι ἤ ἄλλο σκεῦος (κατά προτίμηση πήλινο) τσιγαρίζετε τό σκόρδο μέ τό λαιόλαδο καί τήν καυτερή πιπεριά, προσθέτετε τούς μοσχιούς  ἀφοῦ τούς ἔχετε πλύνει καί στεγνώσει καί ἀφήνετε νά τσιγαριστοῦν ἐλαφρῶς. Προσθέστε  τό κρασί καί φῆστε νά ἐξατμιστεῖ  ἐντελῶς πρίν νά προσθέσετε τά ἀποφλοιωμένα τοματίνια, τήν κάπαρη, τίς ἐλιές καί μία πρέζα ἁλάτι. Προσθέστε ἓνα ποτήρι ζεστό νερό, καλύψατε τό τηγάνι μέ τό καπάκι του καί μαγειρέψτε “γλυκά” μέχρι νά μαλακώσουν οἱ μοσχιοί. Πρίν σβήσετε τήν φωτιά προσθέστε τό ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μακεδονήσι (μαϊντανό).
Προσφέρετε τούς ζεστούς μοσχιούς πάνω σέ φέτες καψαλισμένου ψωμιοῦ. 
 


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...