Παρ' ὃτι τό κυρίως ἀντικείμενό
μας εἶναι ἡ καυτερή πιπεριά θά θέλαμε νά σταθοῦμε σέ ἓνα γεγονός πού ἔχει πάρει
τήν μορφή ἐπιδημίας. Τά τελευταία χρόνια ἔγινε τῆς μόδας ἡ κατανάλωση τοῦ
κριτάμου , ναί αὐτοῦ τοῦ ταπεινοῦ παραθαλασσίου σαρκώδους φυτοῦ, πού παλιότερα,
ξιδάτο, συνόδευε ἓνα ποτηράκι τσίπουρου, σήμερα τό ἀναγράφουν στούς καταλόγους
τους ὃλα τά καλά ἑστιατόρια καί ταβέρνες ὄχι μόνον στίς παραθαλάσσιες περιοχές ἀλλά
θά τό βρεῖτε ἀκόμη καί στἀ Ζαγοροχώρια.
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3
Ἡ ζήτηση λοιπόν ἔχει αὐξηθεῖ καί παρ' ὃτι κάποιοι προέβλεψαν νά τό καλλιεργοῦν καί νά τροφοδοτοῦν μ'αὐτό τήν ἀγορά, οἱ περισσότεροι ταβερνιάρηδες ἀλλά καί ἄλλοι περιηγητές ἔχουν ἐπιδοθεῖ σέ μία "σφαγή" (καταστροφή) τῶν κριτάμων ἀνά τήν ἐπικράτεια. Ἔτσι λοιπόν σέ πολλές περιοχές τῆς πατρίδος μας εἴδαμε ὃτι οἱ συλλέκτες ἀντί νά κόψουν μόνον τά φρέσκα φύλλα γιά νά τά κάνουν ξιδάτα ἤ σκόνη, γιά νά κάνουν γρήγορα τραβοῦν ὁλόκληρο τό φυτό ἀπό τήν ρίζα καί ἔτσι δέν μένει τίποτα γιά νά φυτρώσει στήν ἴδια θέση γιά τήν ἑπόμενη χρονιά. Ἄλλοι πάλι ἀπό ἄγνοια (; ) κόβουν καί τά ἄνθη τά ὁποῖα στήν συνέχεια θά γινόταν σποράκια καί μέ τήν βοήθεια τῶν πουλιῶν καί τοῦ ἀνέμου θά ἔδιναν ἓνα νέο φυτό τήν ἑπόμενη χρονιά.
Φωτογραφία 4
Φωτογραφία 5
Φωτογραφία 6
Θά θέλαμε νά παρακαλέσουμε ὃλους τούς καλούς φίλους καί ἀναγνῶστες μας νά κάνουν μία προσπάθεια καί νά ἐνημερώσουν κάθε ἐνδιαφερόμενον / η νά μήν κακοποιεῖ τά φυτά κατά τήν συλλογή τῶν νεαρῶν φύλλων οὕτως ὥστε καί οἱ ἑπόμενες γενιές νά ἔχουν τήν δυνατότητα νά γνωρίσουν καί νά γευτοῦν τά γευστικά τους φυλλαράκια.
Φωτογραφία 7 -Σπόροι κρίταμου μέ τό περίβλημά τους
Ἀκόμη καλύτερα θά ἦταν, οἱ ἐνδιαφερόμενοι ,νά συλλέξουν μερικά σποράκια καί νά δημιουργήσουν τό δικό τους σπορεῖο καί στήν συνέχεια νά ἔχουν τά δικά τους φυτά καί νά μήν καταστρέφουν αὐτά πού ἡ φύση μᾶς δίνει ἁπλόχερα.
Φωτογραφία 8- νεαρά κρίταμα στό σπορεῖο
Φωτογραφία 9- νεαρά κρίταμα στό σπορεῖο γιά μεταφύτευση
Κάποιοι δῆθεν "μεγαλοδημοσιογράφοι", οἱ ὁποῖοι ἀσχολοῦνται μέ τήν φύση καί τό φαγητό, στό κάτω μέρος τοῦ δημοσιεύματός τους γράφουν φαρδιά- πλατιά COPYRIGHT.
Ἐμεῖς δέν χρησιμοποιῦμε τό Copyright ὅπως κάνουν οἱ παραπάνω "μεγαλοδημοσιογράφοι"... ἔτσι μπορεῖτε ἐλεύθερα νά ἀναδημοσιεύσετε τό παρόν κείμενό μας ἔστω καί ἄν δέν δημοσιεύσετε τήν πηγή.
Θά θέλαμε ἐδὼ νά ἐπαναλάβουμε αὐτό πού ἔγραψε ὁ καλός ἐρευνητής Ἀριστείδης Παπαδόπουλος στήν σελίδα τοῦ φέϊσμπούκ "Τό Πήλιο Στό Πέρασμα Του Χρόνου" σχετικά μέ τήν ἀνατύπωση καί τήν γνώση: ...< ..Να τι λέει και ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης για τη "γνώση" : "Πας, όστις επιθυμεί να μετατυπώση το παρόν βιβλίον ή μέρος αυτού έχει παρ εμού την άδειαν, διότι κατ' εμέ ο εμποδίζων την μετατύπωσε των βιβλίων δεσμεύει την ανάπτυξιν της Παιδείας." (Ημερολόγιον Η ΦΗΜΗ -1888). Αυτό περίπου κάνουμε πολλοί από μας εδώ...>...
Φωτογραφίες: Νο. 1,5,6 (Gianluca Nicolella)// No.2,3,4(Giuliano Salvai// No.7(Vito Biano)//No.8,9 (Ἑλληνική Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς)
Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 3
Ἡ ζήτηση λοιπόν ἔχει αὐξηθεῖ καί παρ' ὃτι κάποιοι προέβλεψαν νά τό καλλιεργοῦν καί νά τροφοδοτοῦν μ'αὐτό τήν ἀγορά, οἱ περισσότεροι ταβερνιάρηδες ἀλλά καί ἄλλοι περιηγητές ἔχουν ἐπιδοθεῖ σέ μία "σφαγή" (καταστροφή) τῶν κριτάμων ἀνά τήν ἐπικράτεια. Ἔτσι λοιπόν σέ πολλές περιοχές τῆς πατρίδος μας εἴδαμε ὃτι οἱ συλλέκτες ἀντί νά κόψουν μόνον τά φρέσκα φύλλα γιά νά τά κάνουν ξιδάτα ἤ σκόνη, γιά νά κάνουν γρήγορα τραβοῦν ὁλόκληρο τό φυτό ἀπό τήν ρίζα καί ἔτσι δέν μένει τίποτα γιά νά φυτρώσει στήν ἴδια θέση γιά τήν ἑπόμενη χρονιά. Ἄλλοι πάλι ἀπό ἄγνοια (; ) κόβουν καί τά ἄνθη τά ὁποῖα στήν συνέχεια θά γινόταν σποράκια καί μέ τήν βοήθεια τῶν πουλιῶν καί τοῦ ἀνέμου θά ἔδιναν ἓνα νέο φυτό τήν ἑπόμενη χρονιά.
Φωτογραφία 4
Φωτογραφία 6
Θά θέλαμε νά παρακαλέσουμε ὃλους τούς καλούς φίλους καί ἀναγνῶστες μας νά κάνουν μία προσπάθεια καί νά ἐνημερώσουν κάθε ἐνδιαφερόμενον / η νά μήν κακοποιεῖ τά φυτά κατά τήν συλλογή τῶν νεαρῶν φύλλων οὕτως ὥστε καί οἱ ἑπόμενες γενιές νά ἔχουν τήν δυνατότητα νά γνωρίσουν καί νά γευτοῦν τά γευστικά τους φυλλαράκια.
Ἀκόμη καλύτερα θά ἦταν, οἱ ἐνδιαφερόμενοι ,νά συλλέξουν μερικά σποράκια καί νά δημιουργήσουν τό δικό τους σπορεῖο καί στήν συνέχεια νά ἔχουν τά δικά τους φυτά καί νά μήν καταστρέφουν αὐτά πού ἡ φύση μᾶς δίνει ἁπλόχερα.
Φωτογραφία 8- νεαρά κρίταμα στό σπορεῖο
Φωτογραφία 9- νεαρά κρίταμα στό σπορεῖο γιά μεταφύτευση
Κάποιοι δῆθεν "μεγαλοδημοσιογράφοι", οἱ ὁποῖοι ἀσχολοῦνται μέ τήν φύση καί τό φαγητό, στό κάτω μέρος τοῦ δημοσιεύματός τους γράφουν φαρδιά- πλατιά COPYRIGHT.
Ἐμεῖς δέν χρησιμοποιῦμε τό Copyright ὅπως κάνουν οἱ παραπάνω "μεγαλοδημοσιογράφοι"... ἔτσι μπορεῖτε ἐλεύθερα νά ἀναδημοσιεύσετε τό παρόν κείμενό μας ἔστω καί ἄν δέν δημοσιεύσετε τήν πηγή.
Θά θέλαμε ἐδὼ νά ἐπαναλάβουμε αὐτό πού ἔγραψε ὁ καλός ἐρευνητής Ἀριστείδης Παπαδόπουλος στήν σελίδα τοῦ φέϊσμπούκ "Τό Πήλιο Στό Πέρασμα Του Χρόνου" σχετικά μέ τήν ἀνατύπωση καί τήν γνώση: ...< ..Να τι λέει και ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης για τη "γνώση" : "Πας, όστις επιθυμεί να μετατυπώση το παρόν βιβλίον ή μέρος αυτού έχει παρ εμού την άδειαν, διότι κατ' εμέ ο εμποδίζων την μετατύπωσε των βιβλίων δεσμεύει την ανάπτυξιν της Παιδείας." (Ημερολόγιον Η ΦΗΜΗ -1888). Αυτό περίπου κάνουμε πολλοί από μας εδώ...>...
Φωτογραφίες: Νο. 1,5,6 (Gianluca Nicolella)// No.2,3,4(Giuliano Salvai// No.7(Vito Biano)//No.8,9 (Ἑλληνική Ἀκαδημία τῆς Καυτερῆς Πιπεριᾶς)