ΦΕΤΕΣ ΤΟΝΟΥ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Ὁ Πολιτιστικός Σύλλογος Ἀπανταχοῦ Παλαιοπολιανῶν
Ἄνδρου "Ο ΕΡΜΗΣ", γιορτάζει τά 30 χρόνια ἀπό τήν ἴδρυσή
του καί γι' αύτό προετοιμάζεται νά γιορτάσει τήν ἐπέτειο αὐτή,
στίς 24/7/2021,στήν Παλαιόπολη ὃπου εἴμαστε ὃλοι
προσκαλεσμένοι.
Ἡ Πρόεδρος καί τά μέλη ἑτοιμάζουν τόν χὼρο τῆς γιορτῆς
Ἐμεῖς γιά νά γιορτάσουμε τό γεγονός ἑτοιμάσαμε μία ἀπλή
συνταγή μέ τά φημισμένα κρεμμύδια Παλαιόπολης, ἰδανικά γι’
αὐτή τήν προετοιμασία, γιά τήν γλυκιά καί λεπτή γεύση τους.
Νά τονίσουμε ἐδῶ πώς αὐτή ἡ συγκεκριμένη ποικιλία
κρεμμυδιοῦ εἶναι πλούσια σέ γεύση καί εἶναι πολύ εὔκολο νά
ἀφομοιωθεῖ, ἐπίσης τό κρεμμύδι αὐτό εἶναι τέλειο γιά νά
καταναλωθεῖ ὠμό.
Ὑλικά που θά χρειαστοῦμε για την συνταγή μας
4 Φέτες φρέσκο τόνο
4 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια Παλαιόπολης Ἀνδρου
30 γρ. Ζάχαρη
120 γρ. Ξίδι καλῆς ποιότητος (ἀπό σταφύλια)
1 Καυτερή πιπεριά (χωρίς τά σποράκια) προαιρετική
Αλάτι & Πιπέρι γιά τήν γεύση.
Καθαρίζουμε τά κρεμμύδια καί τά κόβουμε σέ φέτες .
Σέ ἓνα τηγάνι ζεσταίνουμε μία κουταλιά ἐξαιρετικό παρθένο
ἐλαιόλαδο, προσθέτουμε τά ψιλοκομμένα κρεμμύδια καί τά
ἀφήνουμε νά ροδίσουν για περίπου 5 λεπτά .
Προσθέτουμε τήν ζάχαρη, τό ξίδι καί μία πρέζα ἁλάτι.
Προαιρετικά προσθέτουμε ψιλοκομμένη τήν κόκκινη καυτερή
πιπεριά (ὄχι τά σποράκια).
Ανακατεύουμε τά ὑλικά καί μαγειρεύουμε σέ χαμηλή φωτιά
γιά 10' λεπτά μέχρι τά κρεμμύδια νά μαραθοῦν καί νά καρα-
μελώσουν σωστά .
Προετοιμάζουμε τόν τόνο:
Παίρνουμε τίς φέτες, τίς ἀλευρώνουμε ὁμοιόμορφα καί στίς
δύο πλευρές .(*)
Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε μία κουταλιά ἐξαιρετικό παρθένο
ἐλαιόλαδο και ὃταν ζεσταθεῖ, τηγανίζουμε τίς φέτες τοῦ τόνου.
1΄ λεπτό ἀπό κάθε πλευρά εἶναι ἀρκετό γιά νά ἀποκτήσουμε
ἓναν καλομαγειρεμένο τόνο στίς ἐξωτερικές ἐπιφάνειες
καί ἐλαφρά μαγειρεμένο στό ἐσωτερικό του.
Σερβίρουμε τίς φέτες τοῦ τόνου μας αμέσως, τοποθετώντας
ἐπάνω σέ κάθε φέτα ἓνα στρώμα ἀπό τά καραμελωμένα
κρεμμύδια.
(*) Γιά ὃποιον δέν προτιμᾶ τόν τηγανητό τόνο, μπορεῖ νά ψήσει
τίς φέτες κατά τόν ἴδιο τρόπο.