ΠΑΤΣΑΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ...
Ὁ καλός μας φίλος Κ.Δ. διαβάζοντας τὴν προηγούμενη
ἀνάρτηση περὶ πατσά, μᾶς ἔστειλε τὴν ἀκόλουθη συνταγὴ γιὰ
«Κοκκινιστὸ πατσά».
Γιὰ νὰ ἑτοιμάσουμε τὸ πιάτο αὐτὸ χρειαζόμαστε καλὰ πλυμένο
καὶ προβρασμένο πατσά,τον ὁποῖο κόβουμε σὲ λεπτὲς
λωρίδες.
Θὰ χρειαστοῦμε τὰ ἀκόλουθα ὑλικά:
1 κιλὸ περίπου Μοσχαρίσιο πατσά
250 -500 γρ.πουρέ ντομάτας
2 κ.σ. Πελτέ
1-2 ποτήρια νερό
1 φύλλο Δάφνη
1-2 καυτερὰ πιπεράκια
1 κ. σ. Ρίγανη (σὲ δύο δόσεις-μισὴ στὴν ἀρχὴ & μισὴ στὸ τέλος)
1 ποτήρι λευκὸ κρασί
1-2 σκελίδες Σκόρδο
1 Κρεμμύδι
Λίγο σέλινο
Ἁγνὸ Παρθένο Ἐλαιόλαδο
Ἀλατι
Ψωμί
ροδίζουμε τὸ σκόρδο, τὸ κρεμμύδι καὶ τὸ σέλινο σὲ λίγο λάδι,
γιὰ ἕνα λεπτὸ καὶ μετὰ προσθέτουμε τὸν ψιλοκομμένο πατσὰ
καὶ ἀνακατεύουμε καὶ σβήνουμε μὲ ἕνα ποτήρι λευκὸ κρασί.
Προσθέτουμε τὴν δάφνη, λίγη ρίγανη καὶ 1-2 καυτερὰ
πιπεράκια.
Ὅταν ἐξατμιστεῖ τὸ κρασὶ προσθέτουμε 1-2 κουταλιὲς πελτὲ
ντομάτας, 1-2 ποτήρια πουρὲ ντομάτας, καὶ ἂν εἶναι πολὺ
στεγνό, προσθέτουμε καὶ 2 ποτήρια νερό, ποὺ θὰ διευκολύνει
τὸ βράσιμο τοῦ πατσά.
Ρίχνουμε λίγο ἁλάτι,προσθέτουμε λίγη ρίγανη καὶ ἀφήνουμε νὰ
βράσει, μόλις ἀρχίσει νὰ βράζει χαμηλώνουμε τὴν φωτιὰ καὶ
τὸ ἀφήνουμε νὰ βράσει γιὰ τοὐλάχιστον μιὰ ὥρα, ἢ καὶ λίγο
περισσότερο, ὥστε νὰ δέσει ἡ σάλτσα.
Στὸ τέλος τοῦ μαγειρέματος προσθέτουμε λίγη ἀκόμα ρίγανη.
Ὁ «Κοκκινιστὸς πατσὰς» σερβίρετε ζεστὸς σὲ ἕνα πιάτο
μὲ μερικὲς φέτες σπιτικὸ καψαλισμένο ψωμί, γιὰ νὰ
βουτήξουμε στὴ σάλτσα....