Ἡ καυτερὴ πιπεριὰ ἔχει μακρὰ συνεργασία μὲ τὴν Μεξικανικὴ κουζίνα ἡ ὁποία αργότερα προσαρμόστηκε σε κουζίνα Tex-Mex . Ἄν καὶ ἄγνωστη στὴν Ἀσία μέχρι που τὴν ἔφεραν ἐκεῖ οἱ Εὐρωπαῖοι , ἡ καυτερὴ πιπεριὰ (τσίλι) ἔχει γίνει μέρος τῶν μαγειρικῶν παραδόσεων τῆς Κορέας, τοῦ Νεπάλ, Ἰνδίας, Ἰνδονησίας, Szechuan,Ταϊλάνδης ἀλλὰ καὶ ἄλλων μαγειρικῶν παραδόσεων.
Ο καρπός τρώγεται ὠμὸς ἤ βρασμένος γιὰ τὴν φλογερὴ θερμὴ (καυστικὴ)γεύση του που συγκεντρώνεται κατὰ μῆκος τοῦ λοβοῦ. Τὸ στέλεχος τέλος τοῦ περικαρπίου ἔχει τὴν πλειονότητα τῶν ἀδένων που παράγουν τὴν καψαϊκίνη. Ἡ λευκὴ σάρκα γύρω ἀπὸ τοὺς σπόρους περιλαμβάνει τὴν μεγαλύτερη συγκέντρωση τῆς καψαϊκίνης.
Ο καρπός τρώγεται ὠμὸς ἤ βρασμένος γιὰ τὴν φλογερὴ θερμὴ (καυστικὴ)γεύση του που συγκεντρώνεται κατὰ μῆκος τοῦ λοβοῦ. Τὸ στέλεχος τέλος τοῦ περικαρπίου ἔχει τὴν πλειονότητα τῶν ἀδένων που παράγουν τὴν καψαϊκίνη. Ἡ λευκὴ σάρκα γύρω ἀπὸ τοὺς σπόρους περιλαμβάνει τὴν μεγαλύτερη συγκέντρωση τῆς καψαϊκίνης.

Στὶς Η.Π.Α. συχνὰ πωλοῦνται τὰ Μεξικανικὰ chilies τῆς ποικιλίας ancho αλλά με μικρές ποσότητες cayenne γιὰ νὰ καῖνε πιὸ πολὺ.
Στὶς ΝΔ Η.Π.Α. ἀποξηραμένες πιπεριὲς τσίλι, κύμινο, σκόρδο καὶ ρίγανη εἶναι συχνά γνωστό ὡς σκόνη τσίλι. Τὰ Chipotles εἶναι ξηρά, καπνιστά κόκκινα (ὣριμα) jalapeños.
Οἱ καυτερὲς πιπεριὲς χρησιμοποιοῦνται σὲ ὃλο τὸν κόσμο γιὰ νὰ κάνουν διάφορες σάλτσες, γνωστὲς ὡς καυτερὲς σάλτσες, τσίλι ἤ σάλτσα καυτερῆς πιπεριὰς. Ὑπάρχουν ἀμέτρητες συνταγὲς.
Ἡ Ἰνδικὴ μαγειρικὴ χρησιμοποιεῖ πολλαπλῶς τὰ chilies, από σνὰκ ὃπως τὸ bhaji ὂπου τὰ chilies εἶναι βουτηγμένα σε πάστα καὶ τηγανητὰ, μέχρι τὸ vindaloo.Τὰ Chiliεs ὃταν εἶναι ξηρὰ, καβουρδισμένα καὶ ἁλατισμένα χρησιμοποιοῦνται ὡς γαρνιτούρα γιὰ διάφορες ποικιλίες ρυζιοῦ, ὃπως daddojanam ἤ Thayir Sadam (curd rice) ἤ Dhal Rice (φακές με ρύζι). Οἱ μουσκεμένες καὶ ἀποξηραμένες πιπεριὲς εἶναι ἓνα καρύκευμα-συστατικό γιὰ συνταγὲς ὃπως τὸ kootu. (Kootu = Curry in gravy
Οἱ καυτερὲς πιπεριὲς χρησιμοποιοῦνται σὲ ὃλο τὸν κόσμο γιὰ νὰ κάνουν διάφορες σάλτσες, γνωστὲς ὡς καυτερὲς σάλτσες, τσίλι ἤ σάλτσα καυτερῆς πιπεριὰς. Ὑπάρχουν ἀμέτρητες συνταγὲς.
Ἡ Ἰνδικὴ μαγειρικὴ χρησιμοποιεῖ πολλαπλῶς τὰ chilies, από σνὰκ ὃπως τὸ bhaji ὂπου τὰ chilies εἶναι βουτηγμένα σε πάστα καὶ τηγανητὰ, μέχρι τὸ vindaloo.Τὰ Chiliεs ὃταν εἶναι ξηρὰ, καβουρδισμένα καὶ ἁλατισμένα χρησιμοποιοῦνται ὡς γαρνιτούρα γιὰ διάφορες ποικιλίες ρυζιοῦ, ὃπως daddojanam ἤ Thayir Sadam (curd rice) ἤ Dhal Rice (φακές με ρύζι). Οἱ μουσκεμένες καὶ ἀποξηραμένες πιπεριὲς εἶναι ἓνα καρύκευμα-συστατικό γιὰ συνταγὲς ὃπως τὸ kootu. (Kootu = Curry in gravy



Τὸ Sambal εἶναι μία σάλτσα μὲ πιπεριὲς τσίλι καὶ ἄλλα συστατικὰ, ὃπως σκόρδο, κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμύδια, ἁλάτι, ξύδι και ζάχαρη, η οποία είναι δημοφιλή στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Ἡ καυτερὴ πιπεριὰ σὲ σκόνη εἶναι σημαντικὴ γιὰ τὴν περσικὴ κουζίνα καὶ χρησιμοποιεῖται σὲ μία μεγάλη ποικιλία ἀπὸ μαγειρευτὰ.



