Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Τερινα σοκολατας με ελαιόλαδο, πορτοκαλι και κοκκινη καυτερη πιπερια.



        Τερίνα σοκολάτας μὲ ἐλαιόλαδο, πορτοκάλι καὶ    

                         κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.




Τερίνα (terina, terine) εἶναι ἓνα σκεῦος ,σὲ μακρόστενη μορφὴ, ἀπὸ ψημμένο πηλὸ (terracotta). Μπορεῖ νὰ εἶναι ἀπὸ πηλὸ πορσελάνη σήμερα ἀπὸ γυαλὶ, γενικὰ ἀπὸ ὑλικὸ πυρίμαχο.  Αὐτὸ λοιπὸν δίνει τὸ ὄνομὰ του καὶ στὶς διάφορες συνταγὲς ποὺ ψήνονται σὲ φοῦρνο. Στὴν παρακάτω συνταγὴ, ὃπως φαίνεται στὸ βίντεο, (μετὰ τὸ 28.οο λεπτὸ)ὁ καλὸς μάγειρος δὲν χρησιμοποιεῖ σκεῦος ἀπὸ πηλὸ ἀλλὰ τὸ ἀποκαλεῖ τὸ ἴδιο τερίνα. Αὐτὸ ποὺ μᾶς ἐνδιαφέρει εἶναι ότι χρησιμοποιεῖ στὴν συνοδευτικὴ σάλτσα κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ.



Ὑλικὰ ποὺ θὰ χρειαστοῦμε:

  • 700 γρ. σοκολάτα bitter
  • 500 γρ. ἐλαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη ἄχνη
  • 1 σφην. Κονιάκ ἤ μπράντυ
Γιὰ τὴν σάλτσα πορτοκαλιοῦ

  • 3 πορτοκάλια
  • 5 κουταλιές ζάχαρη
  • ½ πιπερίτσα τσίλι(κόκκινη καυτερὴ πιπεριὰ)
  • 4 φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.γ. κόκκους κόκκινου πιπεριού

Παρασκευὴ

  1. Σὲ μπὲν μαρί λιώνουμε τὴν σοκολάτα καὶ τὴν ζάχαρη ἄχνη.
  2. Στὸν κάδο τοῦ μίξερ  χτυπᾶμε τὸ ἐλαιόλαδο γιὰ περίπου 5 λεπτά μέχρι νὰ ἀρχίσει νὰ ἀφρίζει καὶ νὰ φουσκώνει ἀλαφρά.
  3. Ἐνώ χτυπᾶμε μὲ τὸ μίξερ προσθέτουμε λίγη – λίγη τὴν σοκολάτα μέσα στὸ ἐλαιόλαδο μαζί μὲ τὸ κονιάκ.
  4. Στρώνουμε μιὰ μακρόστενη φόρμα κέϊκ (τερίνα) μὲ μεμβράνη καὶ ἀδειάζουμε μέσα τὸ μείγμα τῆς σοκολάτας.
  5. Βάζουμε τὴν φόρμα γιὰ 1 ὣρα στὴν κατάψυξη καὶ στὴν συνέχεια στὸ ψυγεῖο γιὰ νὰ διατηρηθεῖ δροσερή.
  6. Γιὰ τὴν σάλτσα βάζουμε σὲ ἓνα κατσαρολάκι τὴν καυτερή πιπερίτσα, τοὺς κόκκους πιπεριοῦ, τὸν χυμό ἀπό τρία πορτοκάλια καὶ τὸ ξύσμα ἑνὸς πορτοκαλιοῦ μαζί μὲ 5 κουταλιές ζάχαρη (ἡ ζάχαρη νὰ εἶναι σὲ ποσότητα ὃση ὁ χυμός τοῦ πορτοκαλιοῦ).
  7. Βράζουμε γιὰ 4-5 λεπτά μέχρι νὰ γίνει ἓνα ἐλαφρύ σιροπάκι.
  8. Γιὰ τὸ σερβίρισμα κόβουμε τὴν τερίνα σὲ φέτες καὶ σερβίρουμε μὲ 1-2 κουταλιές ἀπό τὸ γλυκοκαυτερό σιρόπι πορτοκαλιοῦ.

 





 








Περισσότερα μπορεῖτε νὰ δεῖτε στὶς ἀκόλουθες διευθύνσεις:


http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=238763








Μοσχιοί “πνιγμένοι”

Μοσχιοί  “πνιγμένοι”. Γιά τήν    Donatella Simeone ἔχουμε ξαναγράψει παλιότερα. Εἶναι μία τέλεια μαγείρισσα , μία...