Διαβάζοντας μέ ἐνδιαφέρον πρίν λίγες ἡμέρες τό ἄρθρο «Ο αιφνιδιασμός της πεταλίδας» στήν ἱστοστοσελίδα :
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=2410
σκέφτηκα
πόσο τυχεροί εἴμαστε (ἀκόμη) πού μποροῦμε στά καθαρά νερά τοῦ Αἰγαίου μας νά «ἁλιεύσουμε»
αὐτό τό γευστικώτατο μαλάκιο τῆς οἰκογενείας τῶν γαστερόποδων μαλακίων, τήν πεταλίδα.Τό
πιό γνωστό σ’ἐμᾶς εἶναι τό εἶδος Patella cerulea. Θά ἤθελα νά μοιραστῶ μαζί σας τήν ὄμορφη περιγραφή
περί "αἰφνιδιασμοῦ":
…Ο αιφνιδιασμός στο
μάζεμα της πεταλίδας και μετά ο αιφνιδιασμός αυτών που θα τις γευτούν.
Πρόκειται για το «όστρακο του φτωχού», αλλά νομίζω πως είναι ιδιαίτερα
παρεξηγημένο. Οι παλαιότεροι κάτι ήξεραν που τις χρησιμοποιούσαν συχνά στα
γεύματά τους. Οι νεότεροι μάλλον αγνοούν τη γεύση τους και μάλλον αρκούνται να
τις παρατηρούν στα βράχια.. Ο μοναδικός τρόπος για να μαζέψεις πολλές
πεταλίδες, τόσες ωστε ν' αρκούν για τέσσερα άτομα, είναι να τις αιφνιδιάσεις.
Αν υποψιαστούν ότι πλησιάζει εχθρικό χέρι, κολλάνε τόσο σφικτά στα βράχια, που
χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τις κάνεις ν' αλλάξουν γνώμη. Τόση, ώστε
μάλλον θα εγκαταλείψεις την προσπάθεια…
Ἀκολουθεῖ μία γευστική συνταγή μέ ρύζι καί πεταλίδες στό κείμενο τῶν bostanistas
.
Ἐμεῖς θά θέλαμε νά σᾶς προτείνουμε τήν παρακάτω συνταγή μέ πεταλίδες,
μακαρόνια καί βέβαια τήν ἀγαπητή σέ ὃλους μας καυτερή πιπεριά:
Ὑλικά
Πεταλίδες (3-4
χοῦφτες)
ἒξτρα παρθένο ἐλαιόλαδο
Σκόρδο
Καυτερή
πιπεριά (ψιλοκομμένη)
Ἁλάτι (κατά βούλησιν)
Κρίταμο (λίγο-προαιρετικό)
Μακεδονήσι(Μαϊδανός)
200 γρ ντοματάκια ἤ ντομάτα περαστή
Καθαρίζουμε
λίγο τίς πεταλίδες ξύνοντας τυχόν φύκια ἀπό τό κέλυφος τους. Σέ ἓνα τηγάνι προσθέτουμε τό
ἐλαιόλαδο, τό σκόρδο, τήν καυτερή πιπεριά καί ἀφοῦ πάρουν λίγο χρῶμα,
προσθέτουμε (ἐάν ἔχουμε τά κρίταμα), τήν τριμμένη ντομάτα ἤ τά ντοματάκια
κομμένα σε κομμάτια καί ἀφοῦ πάρουν μία βράση προσθέτουμε τίς πεταλίδες καί
ἀφήνουμε νά πάρουν μία βράση γιά 1-2 λεπτά. Μέ λίγη ὑπομονή θά ἀφαιρέσουμε ὃλα
τά κελύφη(ἄν μείνει καί κάποιο κέλυφος μέσα δέν δημιουργεῖ καί μεγάλο πρόβλημα) ἀφήνοντας
τίς πεταλίδες μέ τήν
σάλτσα πού ἒχει σχηματισθεῖ να βράσει για ἄλλα 10-15 λεπτά καί είμαστε
ἓτοιμοι νά προσθέσουμε τό μακεδονήσι(ἄν δέν ἔχουμε κρίταμα) καί τά φρεσκοβρασμένα μακαρόνια. Ὃποιος ἔχει τήν τύχη νά δοκιμάσει αὐτό
τό πιάτο δέν θά ξεχάσει ποτέ τήν πλούσια αἰσθητική ἐμπειρία καί ἀπόλαυση τῶν γεύσεων πού δημιουργοῦνται ἀπό ἓνα
τόσο μικρό μαλάκιο.
Ἓνα καλό λευκό
κρασί ἀπό τήν συλλογή τοῦ καλοῦ μας φίλου καί ἐξαίρετου sommelier
( http://oinodia.com/ ) μπορεῖ να συνοδεύσει
εὐχάριστα τό παραπάνω πιάτο.