Σαλάτα
τόνου μέ φασόλια καί κρεμμύδια Παλαιόπολης
Ἄνδρου.
Τὰ
κρεμμύδια τῆς Παλαιόπολης Ἄνδρου
ἦταν
ἀνέκαθεν γνωστὰ.
Αὐτή
τήν φορά ὃμως ἡ Ἄνδρος γίνεται γνωστή
καί γιά ἓνα νέο εἶδος φυτοῦ που
ἀνακάλυψε πρίν
λίγες ἡμέρες ὁ
Δρ.
Παναγιώτης Τρίγκας κάτω ἀπό τίς φυλλωσιές τῶν σκλήθρων τῆς Βουρκωτῆς.
Πρόκειται
γιά
ἓνα
εἶδος
ἄγριου
κρεμμυδιοῦ
τοῦ γένους Allium,
ἑνός
ἀπό
τά
πιό
πλούσια γένη ἀνθοφόρων
φυτῶν
τοῦ
βορείου
ἡμισφαιρίου.
Ο Δρ.
Τρίγκας ὀνόμασε
τὸ
εἶδος Allium
Stamatiadae,
πρός
τιμήν τῆς
Ἀνδριώτισσας
βοτανολόγου Ἓλλης
Μανδαράκα-Σταματιάδου (Άνδρος 1933 –
Αθήνα 2015). Τό Allium stamatiadae εἶναι
τό
πρῶτο
εἶδος
που ὀνομάσθηκε
πρὸς
τιμήν της καί
ἀνακαλύφθηκε
λίγα μόλις χιλιόμετρα ἀπό
τόν
τόπο που γεννήθηκε καὶ
μεγάλωσε.
Ἄς
ἐπιστρέψουμε ὃμως στήν ἀνοιξιατικο-καλοκαιρινή
σαλάτα τοῦ τίτλου μας μέ τά (φρέσκα) νέας ἐσοδείας κρεμμύδια Παλαιόπολης.
Θά
χρειαστοῦμε τὰ ἀκόλουθα ὑλικά:
- 400 γρ. Φασόλια μικρά βρασμένα λευκά ἤ κόκκινα
- (χάντρες/μπαρμπούνια)
- Τόνο σὲ ἐλαιόλαδο 2 κουτιά τῶν 200 γρ.
- Ἁλάτι γιά γεύση.
- Μακεδονήσι (Μαϊντανός) 1 κουταλιά τῆς σούπας
- Λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας
- 4 κουταλιές ἐξαιρετικό παρθένο ἐλαιόλαδο
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο ὃσο χρειάζεται (*)
- 1 Κρεμμύδι Παλαιόπολης νέας ἐσοδείας κομμένο σὲ λεπτές ροδέλλες
- (*) Οἱ φίλοι τῆς καυτερῆς πιπεριᾶς ἀντὶ γιὰ μαῦρο πιπέρι χρησμοποιοῦν κόκκινο καυτερὸ σὲ σκόνη ἤ φρέσκια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
Προετοιμασία- παρασκευή:
- 1. Στραγγίζουμε καλά τά φασόλια καί τά βάζουμε σέ μία πιατέλα.
- 2. Λιώνουμε τόν τόνο σέ μικρο-μέτρια κομμάτια καί τάτοποθετοῦμε ἐπάνω ἀπό τά φασόλια στήν πιατέλα.
- 3. Προετοιμάζουμε τήν σάλτσα ἀναμειγνύοντας τό ἐλαιόλαδο καί τόν χυμό λεμονιοῦ. Καρυκεύουμε μέ ἁλάτι καί πιπέρι καί προσθέτουμε τό ψιλοκομμένο μακεδονήσι(μαϊντανό). Ἀνακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε τήν σάλτσα μας ἐπάνω ἀπό τόν τόνο καί τά φασόλια μας.
•4.Πασπαλίζουμε μὲ τὶς ροδέλλες τοῦ κρεμμυδιοῦ καί ἀνακατεύουμε καλά πρίν τοποθετήσουμε τήν σαλάτα μας στά πιάτα.