Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Σαλάτα τόνου με φασόλια και κρεμμύδια Παλαιόπολης Άνδρου



Σαλάτα τόνου μέ φασόλια καί κρεμμύδια Παλαιόπολης Ἄνδρου.



Τὰ κρεμμύδια τῆς Παλαιόπολης Ἄνδρου ταν ἀνέκαθεν γνωστὰ. Αὐτή τήν φορά ὃμως ἡ Ἄνδρος γίνεται γνωστή καί γιά ἓνα νέο εἶδος φυτοῦ που ἀνακάλυψε πρίν λίγες ἡμέρες Δρ. Παναγιώτης Τρίγκας κάτω ἀπό τίς φυλλωσιές τῶν σκλήθρων τῆς Βουρκωτῆς.



Πρόκειται γιά να εδος γριου κρεμμυδιο τοῦ γένους Allium,  νός πό τά πιό πλούσια γένη νθοφόρων φυτν το βορείου μισφαιρίου. Ο Δρ. Τρίγκας νόμασε τ εδος Allium Stamatiadae, πρός τιμήν τς νδριώτισσας βοτανολόγου λλης Μανδαράκα-Σταματιάδου  (Άνδρος 1933 – Αθήνα 2015). Τό Allium stamatiadae εναι τό πρτο εδος που νομάσθηκε πρὸς τιμήν της καί νακαλύφθηκε λίγα μόλις χιλιόμετρα πό τόν τόπο που γεννήθηκε κα μεγάλωσε.

Ἄς ἐπιστρέψουμε ὃμως στήν ἀνοιξιατικο-καλοκαιρινή σαλάτα τοῦ τίτλου μας μέ τά (φρέσκα) νέας ἐσοδείας κρεμμύδια Παλαιόπολης.

Θά χρειαστοῦμε τὰ ἀκόλουθα ὑλικά:

  • 400 γρ. Φασόλια μικρά βρασμένα λευκά ἤ κόκκινα 
  • (χάντρες/μπαρμπούνια)
  • Τόνο σὲ ἐλαιόλαδο 2 κουτιά τν 200 γρ.
  •  λάτι γιά γεύση.
  • Μακεδονήσι (Μαϊντανός) 1 κουταλιά τς σούπας
  •  Λεμόνι 2 κουταλιές της σούπας
  •  4 κουταλιές ξαιρετικό παρθένο λαιόλαδο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο ὃσο χρειάζεται (*)
  • 1 Κρεμμύδι Παλαιόπολης νέας ἐσοδείας κομμένο σὲ λεπτές ροδέλλες


  • (*) Οἱ φίλοι τῆς καυτερῆς πιπεριᾶς ἀντὶ γιὰ μαῦρο πιπέρι χρησμοποιοῦν κόκκινο καυτερὸ σὲ σκόνη ἤ φρέσκια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά.
  •                                     
Προετοιμασία- παρασκευή:
  • 1. Στραγγίζουμε καλά τά φασόλια καί τά βάζουμε σέ μία πιατέλα.


  • 2. Λιώνουμε τόν τόνο σέ μικρο-μέτρια κομμάτια καί τά
    τοποθετοῦμε πάνω πό τά φασόλια στήν πιατέλα.
  • 3. Προετοιμάζουμε τήν σάλτσα ναμειγνύοντας τό ἐλαιόλαδο καί τόν χυμό λεμονιοῦ. Καρυκεύουμε μέ ἁλάτι καί πιπέρι καί προσθέτουμε τό ψιλοκομμένο μακεδονήσι(μαϊντανό). Ἀνακατεύουμε καλά.Ρίχνουμε τήν σάλτσα μας ἐπάνω πό τόν τόνο καί τά φασόλια μας.
       
4.Πασπαλίζουμε μὲ τὶς ροδέλλες τοῦ κρεμμυδιοῦ καί   νακατεύουμε καλά πρίν τοποθετήσουμε τήν σαλάτα μας στά πιάτα.


ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ...

  ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ… ΧΑΙΡΕ ΔΑΣΚΑΛΕ! Πέρασαν κι’ ὃλας 15 χρόνια ἀπό τότε πού έφυγε ἀπό κοντά μας ὁ γνωστός Γλύπτης Δημήτρης Ἀρμακόλας, ἐπίτ...